IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Ганчев: В еврозоната ще имаме по-разумна монетарна и фискална политика

Влизането в еврозоната е правилно заради ограниченията на валутния борд, посочи икономистът

12:14 | 30.04.18 г.
Проф. Ганчев: В еврозоната ще имаме по-разумна монетарна и фискална политика

Идеята да влезем в еврозоната е правилна, тъй като ние сме във валутен борд, който ни налага ограничения. Така ще получим суверинитет.

Това мнение застъпи икономистът проф. Ганчо Ганчев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него влизането на страната ни в еврозоната ще даде възможност за една по-разумна монетарна и фискална политика.

„Проблемът, който аз виждам, е следният: Фактически ЕЦБ налага допълнителни критерии, свързани със степента на развитие, доходи и т.н. Тук се получава един „параграф 22“ – ако ние се опитаме в условията на валутен борд да ускорим растежа и да се доближим до страните от еврозоната, то това е трудно реализуемо поради ограниченията на самия борд. А ако не ги изпълним, тогава евентуално влизането ще се забави“, коментира той.

Икономистът смята, че трябва да се намери някакво решение на проблемите, което предполага и една по-активна и по-ефективна икономическа политика, позволяваща по-ускорено развитие.

„Евентуално тук ще се нуждаем и от допълнителни структурни фондове от ЕС, но се подчертава те да бъдат ограничени, т.е. имаме една много сложна дилема пред икономическата политика“, посочи той.

Какви са пречките за влизане в Банковия съюз? Как влияят българските банки и небанковите финансови институции на желанието на България да влезе в еврозоната – аргументите „за“ и „против“? Колко време България може да стои в ERM II? Как обществото се отнася към евентуалното приемане на еврото? Защо България няма да последва гръцкия сценарий?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още