IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат се повече средства за майчинство и по-висока минимална заплата

Служебният кабинет ще внесе предложение за Бюджет 2022, съобщи финансовият министър Валери Белчев

13:28 | 01.12.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служебният финансов министър Валери Белчев. <em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Служебният финансов министър Валери Белчев. Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Служебното правителство ще внесе предложение за увеличение на минималната работна заплата до 710 лева. Това обяви служебният финансов министър Валери Белчев на брифинг след края на заседанието на Министерския съвет.

По думите му над 750 хил. души работят на минимална заплата към момента. 

Друга важна мярка според него ще е увеличение на детските надбавки. Всеки със заплата до 510 лева ще има право на детски, които ще се увеличат с 20% - от 40 на 50 лв. за дете и от 90 лв. на 110 лв. за две. Майчинските за втората година ще се увеличат на 650 лв., предлага още служебният кабинет.

Министърът също така заяви, че базовият проектобюджет е подготвен, а в понеделник започва разписването му, което ще отнеме една седмица. След 10 дни – на 16 декември, се очаква да започва обсъждането в Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите му предложенията на служебния кабинет дават добра база, върху която да се работи.

„Направихме всички усилия, смятам успешно, да осигурим добра бюджетна рамка, която да предложим в парламента. За избягване на съмнение - не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени, орязване на персонал или каквито и да било други реформи“, каза Белчев.

По отношение на пенсиите се предвижда дори след отпадане на Covid мерките да бъде запазена абсолютната стойност на пенсиите, което би означавал средно увеличение от 84 лева на човек. Белчев бе категоричен, че няма да се допусне пенсионерите да получават по-ниски пенсии след индексацията, отколкото вземат сега заради кризисните мерки. 

Подобен ангажимент по време на дискусиите за коалиционно правителство пое бившият финансов министър Асен Василев, който понастоящем е един от лидерите на "Продължаваме промяната". Според решение на 46-ия парламент от 25 декември пенсиите трябва да бъдат преизчислени, като коефициентът за година осигурителен стаж се увеличава от 1.2 до 1.35.  

Все още инфлацията е в рамките на допустими граници, коментира още служебният финансов министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Минималната не е особен проблем.По -лошото е,че се иска увеличаването на МОД.А нали уж 8 млрд които се крадат, ще ги спираме?25% да ги спрат, това са 2 млрд, далеч повече от тия 200 млн,които пресмятат че щели да получат с повишаването на МОД.Явно или смятат че няма да могат или не смятат да ги спират тези течове..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Напълно се сещам, но проблемът е ,че и те имат по един глас, колкото и тези с мисъл на искърско ***..и вторите са много повече от първите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
хе ... какъв е проблемът да са осигуровките не в/у 650 както е сега , а в/у 710 ... ?! ... виж , майчинските е напълно безсмислено да се увеличават ... не те ще стабилизират раждаемостта . *** с тех и без тех пак ще се плодят като винени мушици ... на друго място е заровено кучето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Invcom
преди 2 години
То това е ясно, ама нали се сещаш че хората които вземат над МОД взимат защото са умни не защото са глупави ... Мартин Димитров го каза много ясно има си ЛЕГАЛНИ начини тия дето сега плащаме като балами осигуровки и данъци да спрем да ги плащаме и тогава политиците ще ми вземат ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
За теб не е нормално, ама за политиците е.Колко електорални единици вземат над МОД?няколко процента най-вероятно...От гледна точка на де***билите,които ни управляват, това е изцяло печеливш ход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
И аз това им се чудя, вместо да накарат всички да се осигуряват на реалните пари, бъхтят по тия, дето го правим. Нищо чудно, че електората на бесепету е на умирачка, половината още помнят "онуЙ времИ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Майчинските и детските надбавки трябва да бъдат увеличени само за майки с поне средно образование. За 3 и повече деца висше образование. Трябва да се инвестира в отглеждане на качествен "мат'рял"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Invcom
преди 2 години
Увеличаването на Максималния осигурителен доход е изключително сериозна грешка и се надявам ПП да не паднат в капана на БСП. Тази мярка не само, че няма да помогне за изсвелтняване на икономиката а точно обратното. Това е най-грешната лява мярка която можеше да предложат... Не е нормално да удряме по най-успешната част от икономиката си в опит да напълним кофа без дъно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Грую Груев
преди 2 години
Егати тъпите комунисти - мислят само за пенсионерите, а за нас, тези, дето ги изкарваме тези пенсии? Ще ни вдигнат максималния праг на осигуряване, шри положение че се запазват същите услуги със същото ниско качество и на опашката чакаш заедно с тези, дето се осигуряват на минимума. Аман от уравновиловки и комунизъм - 500 лева минимална пенсия е безумие, което може да доведе само до Виденова зима. Вече ме е срам, че гласувах за ПП!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още