IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високата такса за депониране на отпадъци се разпределя в следващите три години

Общините трябва повече да оползотворят и рециклират, посочи министърът на екологията Нено Димов

16:32 | 11.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повишаването на таксата за изхвърляне на отпадъци на сметищата, която общините плащат, ще бъде разпределено на три относително равни части през следващите три години. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от БТА, след форума, организиран от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Той посочи, че догодина таксата ще бъде 69 лв. В момента местните власти внасят такса от 57 лева. През 2021 г. тя ще се повиши с още 13 лв., а през 2022 г. - с още 13 лв.

Нено Димов уточни, че целта на тази такса е да се предприемат мерки от общините за по-малко депониране и за по-голямото оползотворяване и рециклиране на отпадъци.

Министърът поясни, че голяма част от общините са постигнали нужните резултати поне по един от двата критерия. Затова няма да се налага да повишават таксата.

“Повишаването на таксата за изхвърляне на боклуци на сметищата, която общините плащат, няма връзка с таксата за битови отпадъци”, напомни председателят на управителния съвет на Сдружението на общините Даниел Панов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още