IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниският ДДС за ресторанти и книги може да остане и през 2022 г.

Отново ще сме в странна ситуация и с Бюджет 2022, коментира Георги Ганев

16:27 | 17.09.21 г. 4
По-ниският ДДС за ресторанти и книги може да остане и през 2022 г.

Сред политическите сили има настроения за удължаване на някои кризисни мерки в помощ на бизнеса и през 2022 г. - като намалените ставки по ДДС за ресторантьори и книгоиздатели, но това е въпрос за бюджета за следващата година. Това посочи Георги Ганев, икономист и зам.-председател на бюджетната комисия в 46-ото Народно събрание, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Предложението за удължаване действието на намалените ставки по ДДС за ресторантьори и книгоиздатели не е приет с настоящата актуализация на държавния бюджет, защото е ставало дума за "кризисна актуализация само за последното тримесечие", обясни Ганев. А подобна промяна би засегнала бюджета за 2022 г. Има обаче консенус да се продължи този режим и през 2022 г., уточни икономистът.

Средносрочната прогноза, която трябва да излезе в близката седмица, е най-голямата неизвестна за бюджета за 2022 г. "Тази бюджетна прогноза, в рамките на която се прави бюджетът, трябва да излиза два пъти годишно, а през март нямахме такава. Така и планирането на актуализацията не бе на база на прогноза“ посочи гостът.

Георги Ганев очаква, че при новия бюджет, който също ще е на служебно правителство, отново всички партии ще правят много предложения, както се случи и с направената актуализация. Отново ще сме в странна ситуация на бюджет, коментира икономистът.

Коментар за скандала с класацията Doing Business на Световната банка и други финансови теми може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нали е на щат в ДАНС (според Яне)... що да плаща, той служи на Държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Не одобрявам по ниското ДДС за кебапчиите, но не там е главният проблем. Проблемът е, че Ричард Алибегович лъвското сърце и това минимално ДДС не плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mnz
преди 2 години
браво, нека да се стимулират кръчмите и книжарниците, да може човек да отиде да порка с ниско ДДС, докато си чете любимата книга. У нас кръчми и дискотеки може да се подкрепят, но не и образованието, там само ограничения се въвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Никаква полза няма от намаляването на ДДС на парче. Книгите ли поевтиняха, заведенията ли? Ако се намалява да е изцяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още