IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът е добър за сливания и придобивания, смята експерт

През последните две години стратегическите инвеститори се завръщат в България, коментира Димитър Костадинов

13:59 | 23.02.18 г.
Пазарът е добър за сливания и придобивания, смята експерт

През 2017 г. наблюдавахме сливания и придобивания основно в два сектора - във финансовите услуги с банковата консолидация и в недвижимите имоти с придобиването на търговските центрове в България. Имаше и по-малки сделки, но основните бяха в тези сектори. Това каза Димитър Костадинов, управляващ съдружник в Entrea Capital, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

“Тази година също започва доста динамично. Визирам сделките, които виждаме януари и февруари при медии и телекоми, уточни Костадинов. – Това са сделки, по които е работено миналата година и всъщност в момента се затварят."

Прогнозата му е, че тази тенденция да продължи.

“Контекстът е добър за пазарите. Това, което наблюдаваме в световен мащаб - синхронизиран ръст на развитите пазари и на развиващите се пазарни икономики, подчерта Костадинов. – В ЕС също виждаме от доста години ръст в брутния вътрешен продукт. Наблюдава се повишение в търсенето и като цяло компаниите са относително здрави финансово, със сериозен кешов ресурс и това също обуславя търсенето на сливания и придобивания."

По думите му преди няколко години имаше ясна тенденция на излизане на външни инвеститори.

Причината според него е, че в България пазарът не е бил достатъчно атрактивен и “много от големите компании напускаха малкия пазар”.

“Но също така чисто стратегически те се изтеглиха от пазарите – не само от България, но и от региона.Тази тенденция  продължи 2014-2015 година. През последните две години виждаме завръщане на стратегическите инвеститори, особено през миналата година. Тази година очакваме това да продължи", коментира Димитър Костадинов.

Той напомни, че има и екзотични инвеститори от Китай, например, но в по-голямата си част те са американци и европейци, включително и от Централна Европа, където икономиките са по-стабилни.

"Мецанин финансирането е добра алтернатива на рисковия капитал. Това не означава, че не е рисково. Напротив. То е едно от най-рисковите по вид финансиране, но е добра алтернатива. Ние работим с мецанин тип финансиране от 2011 г.. Първата ни сделка, която има подобен компонент, е през 2012 г. От тогава имаме няколко сделки", поясни финансистът.

Как протича процесът на сливане и придобиване при компании в т. нар. специални ситуации? Какви са възможностите на мецанин финансирането? Защо на кредиторите им се налага да правят по-задълбочен дю дилиджънс? Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още