IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Ганев: Служебният кабинет не може да емитира дълг

По време на банковата криза някои политически партии опитаха да извлекат политически дивиденти от ситуацията, коментира за Investor.bg икономистът от ИПИ

18:28 | 25.08.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
П. Ганев: Служебният кабинет не може да емитира дълг

Говоренето за проблемите в бюджета е политическо и служебното правителство няма как да вземе нов дълг, но може да извърши предварителни процедури, които да бъдат гласувани от новия парламент. Същото важи и за актуализацията на бюджета.

Служебният кабинет може и по всяка вероятност, имайки предвид думите на финансовия министър Румен Порожанов, ще представи своя актуализация на държавния бюджет. Новото правителство може или да я гласува, или да излезе със своя, коментира за Investor.bg Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ). 

По думите му обаче е ясно, че заради бюджетните дефицити за тази и следващата година, падежа по емисията облигации в началото на 2015 г. и други скрити и явни дефицити заемането на средства от пазарите ще бъде необходимо. 

„Не е много ясно как подобни политически изказвания биха повлияли на икономиката, но по време на банковата криза някои политически партии опитаха да извлекат политически дивиденти от ситуацията“, заяви още Ганев.
 
На пресконференция днес Бойко Борисов заяви, че фискалният резерв е в размер на 3,8 млрд. лв. и подчерта, че толкова нисък фискален резерв никога не е имало. По данни на Българска народна банка към 22 август резервът възлиза на 6,49 млрд. лв. По информация на Министерството на финансите към 30 юни размерът на фискалния резерв е 6,6 млрд. лв., като средствата по депозити в БНБ са за 4,2 млрд. лв., а в банките – 1,7 млрд. лв.
 
Според Ганев след приспадане на държавната помощ в размер на 1,23 млрд. лв. за банковия сектор, която до края на годината трябва да върне държавата и като не се вземат предвид вземанията по европейските фондове, фискалният резерв възлиза на приблизително 4,2 млрд. лв.
 
Ганев подчертава, че цифрата може да е ниска заради все още нерешения въпрос за финансирането на НЕК. „Още повече, че днес транспортният министър поиска разрешение от ЕК за предоставянето на помощ за БДЖ“, допълни икономистът.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 5
alexx
преди 9 години
Когато Боко хвърли кърпата през февруари 2013 г., той остави фискален резерв от 3,8 млрд лв. Това е с 700 млн под минимума от 4,5 млрд:http://***.minfin.bg/document/12308:2Доста е нагъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
hagan
преди 9 години
стига нови заеми-стига със *** живот на заемпо хубав живот няма да дойде! сега трябва да се дигат данъците и доходите никакви дефицити нито в здравеопазването нито в социалната сфера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още