IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: От октомври по 120 лв. добавки, от 25 декември нов размер на пенсиите

Актуализацията на бюджета на ДОО беше приета след три дни спорове в парламента

13:56 | 09.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

След три дни скандали и спорове депутатите приеха повишаването на пенсиите чрез преизчисление да се отложи за 25 декември (Коледа), а до края на годината всички пенсионери да получават добавка от 120 лв. на месец. Народните представители одобриха и предложението майчинството през втората година да е 650 лева.

Текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване минаха със 130 гласа „за” след три дни спорове в пленарна зала.

Така на 25 декември ще започне преизчисляването на пенсиите с коефициента на всяка година действителен осигурителен стаж от 1,35. От Коледа минималната пенсия ще се повиши и ще стане 370 лв., а таванът на пенсиите става 1500 лева. Предложението мина с гласовете на „Има такъв народ", „Демократична България" и ДПС.

Какъв ще бъде размерът на пенсиите и добавките за възрастните хора и от кога ще се дават, се оказа почти невъзможен за решаване въпрос от депутатите от 46-ото Народно събрание. И днес дебатите по актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) преминаха със скандали, обиди и остри реплики между депутатите.

Основният спор беше дали едновременно да има антикризисна добавка от 120 лева за пенсионерите за октомври, ноември и декември и преизчисление на пенсиите от 1 октомври, или преизчислението да е от 25 декември и да остане само добавката от 120 лева.

Дебатът обаче постоянно беше изместван от основната си тема чрез процедурни хватки, което направи дискусията мъчително протяжна и неефективна.

След вчерашната извънредна бюджетна комисия, която излезе с ново решение, изглеждаше, че вече има консенсус около компромисен вариант за пенсиите, но скандалът в зала продължи и днес.

Вчера за втори пореден ден Народното събрание не успя да приеме окончателно актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, гласуването беше отложено. Стигна се до извънредно заседание на бюджетната комисия, която реши, че увеличението на пенсиите според предложението на служебния кабинет ще влезе в сила от 25 декември, а не от 1 октомври. Минималната пенсия ще бъде 370 лева, а максималната - 1500 лева и ще се преизчислят всички пенсии с коефициент 1,35. Добавката от120 лева ще се получава за октомври, ноември и декември.

БСП и ГЕРБ се обявиха против това предложение и настояха и актуализацията, и добавките, да влязат в сила от 1 октомври. Така стана ясно, че ГЕРБ за часове са променили позицията си и изненадващо настояха освен добавката от 120 лева да има и актуализиране на пенсиите от 1 октомври, а не от 25 декември, както одобриха вчера в бюджетната комисия.

Александър Ненков (ГЕРБ) обвини в лицемерие финансовия министър Асен Василев, който в актуализирания бюджет е заложил повишение на пенсиите от 1 октомври, а вчера се е отметнал това да стане от датата 25 декември.

„Вие надминахте и най-уродливите практики на ГЕРБ. Те никога не са си позволявали на трето гласуване да вкарат три доклада”, заяви Георги Свиленски от „БСП за България”.

„Остава рискът, защото кое правителство ще е това, което ще премахне актуализацията на пенсионерите от януари. Нека да е ясно кой ще лиши пенсионерите”, каза в отговор Димитър Главчев от ГЕРБ.

Полемиката продължи с реплики кой какво е предложил първоначално. „Наистина има биполярно разстройство в някоя от парламентарните групи и това очевидно е ГЕРБ. ГЕРБ предложи параграфа с актуализацията на пенсиите да падне”, посочи Мая Манолова (ИБГНИ).

Министърът на финансите Асен Василев взе думата в пленарна зала, за да потвърди, че държавата може да си позволи да финансира актуализацията на пенсиите по начина, одобрен снощи на извънредната бюджетна комисия. Асен Василев обясни, че за този вариант е нужен трансфер от държавния бюджет от 115 млн. лева, защото има 300 млн. лева допълнителни приходи, които го позволяват.

„Решението е добро, защото пенсионерите ще получат повече пари от първоначално предвиденото и те ще са гарантирани чрез актуализация през преизчисляване с коефициента за стаж и ще остане постоянно и трайно в годините напред“, коментира Асен Василев.

Георги Кадиев ("БСП за България") обаче беше на друго мнение. Според него има пари и за добавки, и за преизчисление на пенсиите от 1 октомври.

„Парите ги има като приходи вбюджета. Само приходите от ДДС до края на годината ще са над търсените 455 млн. лева – има ги вече събрани и ще има още толкова до края на годината, колкото са нужни за тези разходи“, каза той. „Сигурно е, че ще има преизпълнение на приходите от осигуровки и от акцизи. Няма причина да отлагаме преизчисление за 25 декември. Пари има не само за пенсиите, има и за бизнеса. Мислим мерки за цялото население. Няма логика да не направим актуализацията от 1 октомври“, завърши Кадиев.

От ИТН обаче се противопоставиха с аргумента, че не е ясно как ще се финансира бюджетен дефицит – с нов дълг или с вдигане на данъци. Единственият начин е със заеми или нови данъци. Тошко Йорданов (ИТН) каза, че 120 лева е подигравка с пенсионерите и опит за купуване на гласовете, защото същото направили и от ГЕРБ с 50-те лева.

Георги Кадиев му отговори: „Не купуваме гласове с поправката за 120 лева, това са по 2 лева на ден. Няма да взривим бюджета, защото става дума за под 1% от приходите в бюджета. Няма да вдигаме данъци, ясно обясних, че покриването на 455 млн. лева ще дойде от допълнително събрани приходи. Тази мярка е най-малко корупционната от всички, защото от пенсиите не може да раздавате, пълните чекмеджета и трупате кюлчета“, каза той.

„Няма да поемаме външен дълг, няма да вдигаме дефицита, напротив връщаме го на 3,9%, както беше, макар че е най-нисък в Европа след Дания. Единственото, което искаме да направим смислено от този парламент, е това гласуване сега“, отговори Кадиев на репликата на Тошко Йорданов.

„В навечерието на три кризи най-уязвимите групи трябва да бъдат подкрепени. Предстои след 1 януари да се направи истинското преизчисление на пенсиите с осигурителния доход от 2019 г., защото хората очакват подкрепа и справедливост. Това е закъсняла справедливост за възрастните хора, а не жест“, заяви Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова взе думата, обръщайки се към българските граждани.

„Тук не се търси решение на въпроса, а се прехвърля отговорност между партиите и се търси виновник. Позицията на левицата е, че е необходима актуализация задължително, допълнителните приходи трябва да се преразпределят по справедлив начин, без значение кой е премиер и какъв е кабинетът“, посочи Нинова.

От БСП подкрепят актуализацията, предложена от служебния кабинет, повишаване на майчинството през втората година до 650 лева, както и 120 лева помощ за трите месеца до края на годината като антикризисна мярка. „Това не са взаимноизключващи се, а допълващи се предложения“, смята Нинова. „Въпросът е защо не искате да приложим и двете мерки“, попита тя. И каза, че е възможно и двете мерки да бъдат приложени, ако се събират стегнато приходите в държавата, ако се спрат кражбите и ако се следва политиката по увеличаване на събироемостта, както направи служебното правителство.

От ГЕРБ отново заявиха, че според тях няма нужда от актуализация на бюджета и не може служебно правителство да прави стратегически реформи.

Депутатите одобриха окончателно рамката на бюджета на ДОО, в която са отразени приетите предложения. Приходите в консолидирания бюджет на ДОО ще бъдат над 15,5 млрд. лева.

„Това преизчисление на пенсиите всъщност е закъсняло“, заяви служебният министър на труда и социалното осигуряване Гълъб Донев в коментар на окончателно приетата актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

„Ние за първи път предлагаме това преизчисление да се случи през коефициента за осигурителен стаж и да гарантира едни трайно по-високи пенсии за българските пенсионери. Гарантираме една предвидимост и финансова устойчивост на българската осигурителна система“, посочи Донев, цитиран от БТА.

„Така гласуван законът, с тези приходи и разходи, няма притеснения, че не може да бъде изпълнен“, увери социалният министър и допълни: „Това е вариантът, който може да бъде изпълнен и който дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през зимните месеци“.

"Парламентът прие бюджет на ДОО, който е разумен, устойчив във времето и гарантира, че пенсионерите ще продължат да получават по-високи пенсии от догодина или докато нов парламент не реши да ги вдигне повече", коментира финансовият министър Асен Василев и добави, че с предвидената социална добавка се гарантира, че няма да има пенсионери под линията на бедност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още