IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: За да влезем бързо в еврозоната, трябва бюджетна дисциплина

Маастрихстките критерии може да бъдат прегазени заради дългове и дефицити, предупреди бившият вицепремиер

17:08 | 12.05.21 г. 2
Николай Василев: За да влезем бързо в еврозоната, трябва бюджетна дисциплина

За да влезе България в еврозоната, е нужна бюджетна дисциплина. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Василев, бивш вицепремиер и управляващ партньор в "Експат Капитал".

Преди няколко дни беше приета Конвергентната програма на България 2021-2023 г, която се изготвя ежегодно от Министерството на финансите, и представлява стратегически документ за основните елементи на фискалната политика в средносрочен план. Финансистът определи като притеснителни нивата на бюджетен дефицит и новите емисии дълг в нея.

"Притеснен съм за бюджетният обрат на държавата на 180 градуса след над 20 години стабилност. За мен той е неоправдан. Няма драма в държавата - нито икономическа, нито друга, която да обуславя коренна промяна, трайна и за постоянно, на иначе отличната бюджетна политика след кризата 2008 година. Здравната криза не е повод за новите емисии дълг", категоричен е Василев.

Той напомни, че в момента правителството разполага с най-големия бюджет в историята на България – 52 млрд. лева.

„Но на политиците не им стига, вместо да спестяват, те искат да го увеличат. В България идват управляващи, които имат намерение да харчат безразборно. Единствените теми, които ще се обсъждат в бъдеще са дългове и дефицити", смята финансистът.

От думите на Николай Василев стана ясно, че чрез дълговете и дефицитите перспективата на България да стане част от еврозоната изглежда далечна.

Той предупреди, че „Маастрихстките критерии може да бъдат прегазени“ при дефицитите, заложени от бюджетната политика на предишното правителство, при условие че първите месеци страната ни има излишък.
Василев изрази загриженост за влизане на страната ни в еврозоната.

„Гърция, Белгия и Италия ги приеха в еврозоната с колосални дългове, но част от тези държави бяха част от старото статукво на Европейския съюз. Страни като Италия и Белгия положиха основите за създаването на Европейската икономическа общност. Някои западни държави, ако могат да спрат влизането на България и Румъния в еврозоната, биха го направили. България, за разлика от Румъния и Полша, се запъти към еврозоната след десет години", направи ретроспекция бившият вицепремиер.

Друга тема от разговора беше свързана с чуждестранните инвестиции.

„Много често Сърбия привлича инвестиции от над 1 милиард долара, като съседката ни не е част от ЕС или НАТО. От влизането ни в ЕС имиджът на България в международен план е негативен и не се подобрява", отбеляза Василев, който смята, че инвестициите през последните 10 години са много малко. „След 2010 г. инвестициите като процент в БВП са по-ниски, отколкото по времето на Виденов", допълни той.

Николай Василев коментира, че след 2005 г. не е засягана темата за капиталовия пазар.

„Новото служебно правителство може да допринесе за развитието на капиталовия пазар, като направи по-лесно листването на чуждестранни компании в България например", очаква финансистът.

Какви са очакванията на финансиста и кои са непопулярните мерки, които трябва да изпълни служебното правителство? Кои са предизвикателствата пред бюджета?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Господин Василев върви по общата линия, за да се "изкаже". Още ни дължи обяснение защо нямаме електронно правителство, за което започнаха да се отделят пари още от негово време на министър. ИЗБЯГВА го всякак.А за дълга - всеки говори, както му харесма - Василев, че номинално е най-голям отвсякога, а Боко Методиев Борисов - хай експерта - че е най-малъккато дял към БВП (той не умее така да го обаясни) в ЕС. Ха, разберете се. КЪДЕ беше г-н Василев да тръби тези неща ДОСЕГА? Странно е изречението му, че в " България идват управляващи, които имат намерение да харчат безразборно" .И не бяха ТАКИВА допреди 1 месец???? Какво правеше БМБ от прословутата му джипка и как изразходваше бюджетните средства, г-н ВАСИЛЕВ? Сляп ли бяхте???Единствено сте прав за нищожните и намаляващи чуждестранни инвестиции в България - тема, която НИКОГА БОРИСОВ не проронва, нито някой от ГЕРБ. Те живеят в друга реалност.Ако не сте толкова пристастен, г-н Василев, трябва с ръка на сърце да признаете, че не сме готови за еврозоната. Казвате го, но по заобиколен начин, но ви се иска БГ за влезе, без да отчитате всички последствия от това.И накрая - ПИСНА МИ от такива полуграмотни, получестни, политически "анализи"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Прав е. Дано случим с по-нормални управляващи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още