IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навършват се 20 години от въвеждането на валутен борд в България

Финансовият министър декларира, че бордът ще действа до приемането на страната в еврозоната

11:41 | 01.07.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Днес се навършват 20 години от въвеждането на валутния борд в България, съобщава БНР.

Паричният съвет е приет по време на служебния кабинет на Стефан Софиянски в условия на тежка икономическа и финансова криза.

Законът фиксира обменния курс на лева към марката в съотношение 1 000 лева за 1 марка. След въвеждането на еврото през 1999 г. курсът става 1 955,83 лева за 1 евро за няколко дни, докато се осъществи деноминацията. След това курсът става 1,95583 лева за 1 евро, какъвто е и днес.

В навечерието на въвеждането на борда тогавашният президент Петър Стоянов прави обръщение към нацията, което се пази в Златния фонд на БНР.

„Римляните са казали: Убива не отровата, убива дозата! Валутният борд е нашата обща национална отговорност пред предизвикателствата на идващия век. Днес трябва да платим сметката, която ни е оставена от миналото“, коментира той.

Определяният като „бащата“ на валутния борд в България проф. Стив Ханке неведнъж е коментирал, че България не трябва да се отказва от валутния борд в името на еврозоната.

„България от 1997 г. е с валута с фиксиран курс. Според мен присъединяването към еврозоната ще бъде тотално бедствие за страната. Вие ще станете точно като Гърция, без каквато и да е фискална дисциплина“, посочва той.

20 години по-късно икономисти и финансисти признават, че бордът носи стабилност, но и известни негативи. Според бившия премиер Иван Костов ако България не влезе в еврозоната, тя трябва да се откаже и от борда.

Финансовият министър Владислав Горанов декларира, че валутният борд ще действа до приемането на България в еврозоната. В момента има политическа воля за присъединяването ни към механизма ЕРМ II, известен като „чакалня“ за еврозоната, но останалите държави от валутния блок и Европейската централна банка не демонстрират желание да ни допуснат до механизма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Влизаме в чакалнята с фиксиран курс. Всичко друго са спекулации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Frosty
преди 6 години
При крадливи политици и корумпирани правителства валутният борд е спасението и средството за финансова дисциплина на политиците.Махне ли се бордът, политиците веднага ще обезценят лева и ще окрадат спестяванията на населението за пореден път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Това, което е казал Стив Ханке за Гърция важи също в по-малка или по-голяма степен и за Италия, Испания и Португалия. За мен е странно, че в еврозоната няма достатъчно добър механизъм за финансово дисциплиниране на правителствата. И точно липсата на такъв механизъм е едничката причина нашите политици така отчаяно да драпат за присъединяването ни към еврото. И се скъсват да ни обясняват какви предимства би имало това за нас. А предимствата са само за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
aristotel
преди 6 години
По мое мнение Валутния борд е добър предпазен механизъм за гражданите той е един вид предпазва нашите УПРАВНИЦИ да крадът по-малко, което пък не предпази едно наше правителство да вземе заем от 16 милярда.Има една мисъл, че това което не го забранява срамът го забранява закона, НО при нас не действа нито едното нито другото.Някой ще каже калпав народ слаба държава но "Крадът народа си така както и турчин не го е обирал"Да всяко правителство обвинява предишното и така до края на света.Обвиняеми много но накрая осъдени няма т.е играят в КОМБИНА.А за бат Бойко какво да кажа пречат му бе, пречат му и не само в България даже и Марсианците са против него. И не 2 не и 3 а и 33 правителства пак няма да може да свърши така както ТОЙ я желае. Причили му амеи това е демокрация говори се дебатира се и се вземат решения иначе се испада в АВТОтоталитаризъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Според мен присъединяването към еврозоната ще бъде тотално бедствие за страната. Вие ще станете точно като гърция без каквато и да и фискална дисциплина.----------------------------------Е казал не друг, а Стив Ханке. Едно време един познат казваше - като се знам какъв съм инженер, та ме е страх да отида на лекар. А аз като си представя какви хора ни управляват, та ме е страх и да си помисля за това. Очевидно и мнението на професор Ханке за българските политици е много сходно с моето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Vesko94
преди 6 години
"До днес е имало някъде около 70 валутни съвета, предимно в британски колонии или малки държави и територии" - цитат от мрежатаНа практика България прилага нещо, което е характерно за държави, които са били под нечие чуждо управление, без ясно изразена национална идентичност. Явно и ние сме такива, щом позволяване 20 години да ни налагат нещо, което суверенните държави избягат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още