IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП отделя 6,18 млн. лева за картови плащания в следващите 3 години

Само едно дружество отговаря на критериите за участие - "Борика" АД, и приходната агенция сключва договор с него за услугата

18:16 | 20.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dhiraj Singh, Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh, Bloomberg LP

Националната агенция за приходите (НАП) е обявила обществена поръчка за осигуряване на картови разплащания по публични вземания на институцията през виртуални и физически ПОС терминали. Прогнозната стойност на проекта е 6,18 млн. лева без ДДС, а срокът за изпълнение - 36 месеца.

От описанието на приходната агенция обаче става ясно, че единствено "Борика" АД отговаря на изискванията, поставени пред потенциалните участници в този търг, а именно:

- да бъде лицензиран от Българската народна банка (БНБ), като оператор на платежна система с окончателност на сетълмента;
- да бъде лицензиран от БНБ като платежна институция, която има правото да предоставя платежни услуги за приемане на плащания с платежни инструменти съгласно чл. 137 и следващите от Закона за платежните услуги и платежните системи.

Тъй като няма как да се появят други участници и критериите на НАП не са изкуствено стеснени, след влизане в сила на решението за откриване на процедурата, директно е сключен договор с дружеството, без изпращане на покана и без да се назначава комисия за провеждане на договаряне.

Процедурата може да бъде обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Обслужването на операциите на бюджетните организации по събирането на приходи и други постъпления чрез картови плащания се извършва от банките в страната въз основа на сключени договори с Министерството на финансите съгласно разпоредбите на Закона за публичните финанси и Закона за ограничаване на плащанията в брой. Програмното и ресурсното осигуряване на картовите плащания и свързаното с тях обслужване и сетълмент се извършват от лицензирания от БНБ оператор на платежна система с окончателност на сетълмента за обслужване на плащания по операции с банкови платежни карти на територията на страната, посочват още от НАП.

Наредени чрез виртуално терминално устройство ПОС или чрез терминални устройства ПОС плащания по администрирани от НАП публични вземания, постъпват по отделно открита за целта сметка на агенцията в БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още