IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП глобява заведения заради неправилно начисляване на намаленото ДДС

Храна за вкъщи също е облагана с преференциалните 9%, установяват инспектори на приходната администрация

17:55 | 02.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Заведения за хранене начисляват 9% ДДС за поръчките на храна за вкъщи, вместо дължимите по закон 20%, показват проверки на Националната агенция за приходите (НАП) в последните седмици.

Нарушителите ще бъдат глобени от приходната агенция и ще им бъдат възложени проверки и ревизии за изчисляване на коректния размер ДДС. Някои от обектите ще бъдат запечатани за срок до 1 месец, информират от приходното ведомство.

Инспектори на НАП са засекли в началото на седмицата верига заведения, при която всяка поръчана за вкъщи храна се облага с 9% данък.  На телефона за сигнали на агенцията 0700 18700 постъпват и други жалби за ресторанти и заведения за бързо хранене, които допускат отклонения от законовия ДДС режим.

Проверките на инспекторите на „Фискален контрол“ ще продължат както на място в заведенията, така и чрез онлайн поръчки, посочват от НАП.

От приходната агенция са започнали информационна кампания за разясняване на новия ДДС режим сред заведенията и обектите, предлагащи храна за вкъщи.

Investor.bg припомня, че от началото на юли се прилага намалена ставка на данък добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената  ставка  за ресторантьорски и кетъринг услуги е валидна само за предлаганите храна и съответно обслужване за консумация на място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още