IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 25 млрд. евро са чуждестранните инвестиции до 2019 г.

Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в икономиката са 21,769 млрд. лева, показват предварителните данни на НСИ

17:10 | 31.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в бизнеса към края на 2019 г. възлизат на 25,427 млрд. евро по текущи цени, показват предварителните данни на Националния статистически институт.

Информацията от националната статистика за чуждестранните се представя с натрупване на данните от края на 90-те години на миналия век. За сравнение, Българската народна банка съобщава какъв е обемът на потоците към определена дата.  

В методологията, която ползва НСИ, е записано, че информацията за изчисляване на чуждестранните преки инвестиции е базирана на годишните счетоводни отчети на фирмите, като е осигурена пълна обвързаност на входните данни.

Вложения в различните сектори

Най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 11,422 млрд. евро, отчитат в НСИ. Следващ по обем на направените ПЧИ до края на миналата година e секторът на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 5,978 млрд. евро.

В структурата на преките чуждестранни инвестиции по икономически дейности през 2019 г. се наблюдава нарастване на направените вложения в промишления сектор, като относителният им дял се увеличава с 1 процентен пункт в сравнение с 2018 година, докато относителният дял на ПЧИ в „Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности“ намалява с 1,1 пункта в сравнение с предходната година.

Разходи за придобиване на дълготрайни материални активи

По предварителни данни разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката възлизат на 21,769 млрд. лв. по текущи цени.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор – 6 млрд. лева. Следващ по обем на направените инвестиции за ДМА е секторът на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 5,167 млрд. лева.

В НСИ отчитат, че през 2019 г. в структурата на разходите за придобиване на ДМА по икономически дейности се наблюдава спад на направените инвестиции в промишления сектор и сектора на услугите, като относителният им дял намалява съответно с 2,2 и 1,8 процентни пункта в сравнение с предходната година.

Структура на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи през 2018 и 2019 г. по икономически дейности

През 2019 г. в структурата на разходите за придобиване на ДМА по видове се наблюдава нарастване на направените инвестиции в сгради, строителни съоръжения и конструкции, като относителният им дял се увеличава с 4,8 пункта в сравнение с предходната година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още