IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на ПИБ със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция оцени ефективното управление на риска и стабилните ликвидни буфери

11:27 | 05.07.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Първа инвестиционна банка</em></p>

Снимка: Първа инвестиционна банка

Международната рейтингова агенция Moody's повиши дългосрочните депозитни рейтинги на Първа инвестиционна банка (ПИБ) на B1, съобщиха от кредитната институция.

Авторитетната агенция базира своята оценка на няколко критерия, сред които: висока способност на банката да генерира печалба и оперативна ефективност; широка депозитна база, която е доминираща в структурата на финансиране; стабилни ликвидни буфери; по-ефективно корпоративно управление и управление на риска, което Първа инвестиционна банка развива заедно с Международната финансова корпорация (IFC).

Moody's посочва, че ПИБ постига стабилно ниво на приходи и добра възвращаемост на активите, видно от коефициента ѝ на печалба преди провизии към рисково претеглени активи от 3,6% към декември 2016 г.

Агенцията преценява, че източниците на приходи за банката са добре разпределени. Коефициентът на ликвидни активи възлиза на значителните 28%.

ПИБ поддържа стабилни капиталови буфери, като към края на 2016 г. коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред е 12%, а на капитала от първи ред е 15,1%, значително над регулаторния минимум от 11,5%.

Международната рейтингова агенция Moody's припомня, че ПИБ е третата по големина банка в България, с пазарен дял от 13,3% при депозитите от физически лица и домакинства.

По предварителните отчетни данни към 30 юни печалбата на Първа инвестиционна банка преди обезценка и данъци е в размер на 82 млн. лева, а нетната печалба е 40 млн. лева.

За първите шест месеца на 2017 г. нетният лихвен доход на ПИБ е в размер на 124 млн. лева и нетният доход от такси и комисиони е 49 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
needle
преди 6 години
Ти да не си от Глобал Маркетс или просто обичаш финансовите кризи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
крас
преди 6 години
Не знам какво ти е ясно, но БАНКИТЕ НЕ СА ЗАЛОЖНИ КЪЩИ продаващи имоти и вещи на длъжници.При едната банка лошите кредити в портфейла са 13% , а при другата 21%Първата е фалирала , а на втората и вдигат рейтинга.Да не говорим за отношението м/у акционерен и привлечен капитал. При едната това отношение е към 70, а придругата над 100 пъти.За мен това не са банки , а финансови пирамиди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Dali
преди 6 години
Ами както и да го смятам при КТБ излиза 15%, а при *** 21%. Според твоите данни излиза, че в КТБ са отпуснали повече кредити, а покритието им с активи за продажба е доста по-малко от това на ***. Извода тук е ясен.Все пак, за да бъде още по-обективни може ли дадаеш и какви са цифри за другите банки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
крас
преди 6 години
Проверявай но не доверявай!Преди да фалира КТБ имаше 802 мил. лв. активи за продажба при раздадени 5,255 млрд лв. кредити.От отчета на ПИБкъм 31 март 2017г. е видно, че активите придобити като обезпечение са 1,026 млрд. лв. при раздадени кредити от 4,918 млрд. лв. ПРЕСМЕТНЕТЕ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ ДВЕТЕ ВЕЛИЧИНИ И ВИЖТЕ КОЯ БАНКА Е В ПО ГОЛЯМ РИСК!!ИЗВОДА ОСТАВЯМ НА ВАС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
draifuss
преди 6 години
Браво!Една много добра новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още