IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите очаква излишък от 115,4 млн. лева към април

Очаква се разходите по консолидираната фискална програма да достигнат 16,545 млрд. лева към същия месец

20:56 | 29.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) за първите четири месеца на тази година ще е положително в размер на 115,4 млн. лева, или 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, обявиха от Министерството на финансите. За април на месечна база се очаква излишък в размер на около 735 млн. лева.

Прогнозата показва, че приходите, помощите и даренията по КФП към април 2021 г. се очаква да са 16,6 млрд. лева, т.е. 35 на сто от годишния разчет. Спрямо същия период на 2020 г. има ръст от почти 2 млрд. лева. Той се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,3 млрд. лева. Същевременно постъпленията от помощи се свиват с 0,3 млрд. лева. Влияние оказват и приетите законодателни промени, които засягат сроковете за подаване на годишна данъчна декларация за миналата година по Закона за корпоративното подоходно облагане, както и за внасяне на корпоративния данък, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия и данъка върху дейността от опериране на кораби.

От министерството допълват, че в началото на пандемията са предприети и други мерки заради пандемията, като удължаване на срока по ЗКПО и други.

„При съпоставката в частта на неданъчните приходи и приходите от ДДС следва да се има предвид също, че през месец април 2021 г. постъпиха предвидени приходи с еднократен за годината ефект в размер на 660 млн. лв. с ДДС, които представляват първоначално концесионно възнаграждение за държавата от концесията на Летище София“, гласи съобщение до медиите.

Към април 2021 г. се очаква разходите по консолидираната фискална програма да достигнат 16,545 млрд. лева, или 31,5% от годишния разчет. Преди година тези разходи бяха 12,9 млрд. лева. Този ръст на годишна база се дължи на по-ниската база през 2020 г., когато е имало значително по-малки разходи за борба с пандемията, а към април 2021 г. те са значителни, посочва Министерството на финансите. Освен това са повлияли политиките в социалната сфера и политиката по доходите тази година.

Разгледани по икономически елементи, най-значително нарастване се отчита при социалните и здравноосигурителните разходи. В частта, включваща разходите за пенсии, са изразходени почти 420 млн. лева за добавките от 50 лева към пенсиите и увеличаването на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и на максималния размер на пенсията от началото на 2021 г.

Нарастване има и при здравноосигурителните разходи, което е свързано с пандемията и механизмите за финансиране на здравните заведения в периода на здравна криза. Тук попадат и разходите за медикаменти, ваксини, тестове, консумативи и предпазни средства и подкрепата на персонала на първа линия в битката с коронавируса, а именно допълнителното месечно възнаграждение от 1000 лева, както и други.

В частта на капиталовите разходи също се отчита ръст спрямо същия период на предходната година. Той се дължи на извършени плащания по инвестиционни проекти на Българската армия, пътни инфраструктурни обекти и други.

Изплатената към април 2021 г. от централния бюджет част от вноската на България в бюджета на ЕС е 574,9 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още