IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Максималният осигурителен доход за 2019 г. ще бъде 3000 лева*

Това решиха депутатите на второ гласуване на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2019 г.

12:19 | 28.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Максималният осигурителен доход за 2019 година се повишава на 3000 лева, минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне от средата на годината до 219 лева, обезщетението за отглеждане на дете през втората година се замразява на 380 лева за поредна година. Това решиха депутатите по време на второ гласуване на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г.

Дебатите продължават втори ден, след като късно след полунощ във вторник одобриха първите два члена от проектозакона на ДОО. Беше прието приходите на НОИ за 2019 година да бъдат над 11,7 млрд. лева, като около 8 млрд. лева от тях ще отидат за пенсии.

В началото на днешния ден дебатите по проектозакона бяха възобновени. Разгорещени спорове в залата предизвика исканото от управляващите увеличение на максималния месечен осигурителен доход от 2600 лева на 3000 лева.

От БСП поискаха ръст поне на 3900 лв. Георги Гьоков от БСП заяви, че максималният осигурителен доход изненадващо и немотивирано се повишава на 3000 лв., което е крачка, макар и недостатъчна в правилна посока.

Председателят на социална комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов предложи замразяване на максималния осигурителен доход от 2600 лв., за да има предвидимост, прозрачност и сериозните фирми, които правят финансовите си разчети до септември всяка година, да не бъдат излъгани. В крайна сметка нито едно от тези предложения не беше одобрено от управляващите. Адемов призова управляващите да се аргументират за вдигането на максималния осигурителен доход. Направихте го в предизборната платформа, да ви повярват хората и да ви подкрепят. А сега се оказва, че тези, които гласуваха за вас, защото предлагахте замразяване на максималния осигурителен доход, ги излъгахте, обърна се Адемов към управляващите. 

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2019 г. ще е 560 лв., решиха още депутатите. Максималният месечен размер на осигурителния доход ще е 3000 лв.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще е 400 лв.

Въпросът за минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст също отне поне час от днешните дебати в пленарната зала. В краяна сметка от 1 юли 2019 година минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде 219, 43 лева, решиха окончателно депутатите.

От 1 януари до 30 юни 2019 година минималната пенсия ще бъде 207,60 лева, каквато е и в момента. Бяха отхвърлени предложенията на БСП и ДПС от 1 юли догодина минималната пенсия да стане 300 лева.

От левицата предложиха минималната пенсия да се увеличи на 300 лв. от 1 юли 2019 г., като депутатите от партията заявиха позиция, че с 200 лв. пенсия на месец не може да се оцелява. Искаме тя да расте пропорционално спрямо всички останали пенсии и осигурителния принос, поясни Георги Гьоков и заяви, че от БСП настояват и за индексация на всички пенсии.

ДПС също предложи от догодина минималната пенсия да стане 300 лева при заложено в бюджета ниво от 219,43 лв. Депутатът Рамадан Аталай определи отказа на управляващите да подкрепят ръст до 300 лева като пълно безобразие. Трябва да излезете и да обясните защо държите родителите ни в недоимъка, обърна се Аталай към управляващите.

Замразява се размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете на възраст от една до две години на 380 лева. Не беше прието предложението на БСП размерът на обезщетението да бъде 640 лв.

По време на дебатите около парите за обезщетение за майчинство от БСП настояха обезщетението за отглеждане на дете през втората година да се увеличи до 640 лева, защото с 380 лева на месец няма как да се отглеждат деца в България. Народните представители от партията застъпиха позицията, че няма как да се отглеждат деца, когато управляващите не намаляват ДДС на детските храни и хляба, не намаляват разходите, които са необходими за отглеждане на едно дете, в същото време не увеличават по никакъв начин приходите на семействата чрез майчинските. Това е липса на каквото и да било политика от страна на управляващите за борба с демографската катастрофа, посочиха депутатите от левицата.

Унизително е и тази година обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години да остане 380 лв. - много под минималния нужен стандарт на едно семейство. С това управляващите казват, че няма политика за младите хора, заяви и народният представител Виолета Желева.

Запазва се равнището на минималното и максималното обезщетение за безработица - 9 лв. на ден е минимално и малко над 74 лв. е максимално обезщетение. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП обезщетенията при безработица да се увеличат двойно - 16 лв. да бъде минималният размер и 85,71 лв. да е максималният.

По време на дебатите по второто четене на бюджета за ДОО за 2019 година от БСП направиха предложение минималната работна заплата да се повиши до 640 лева. Припомняме, че от 1 януари 2019 г. минималната работна заплата ще стане 560 лв. Според партията заложеният от управляващите бюджет на ДОО не стимулира младите и отглеждането на деца.

 

Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Да бе, ако оставим настрана ДОД и вноските за пенсия, от които не получаваш насреща нищо в повече, колкото и повече да внасяш...поне за здравните да направят различни пакети с услуги, които да получава човек, според вноските, които получава.В интерес на истината не ми се струва толкова сложно това да стране и мисля, че въпрос на желание от страна на управляващите и на време това да се реализира.Въпреки че, дори и да зависи пакетът на безплатни здравни услуги, от размера на вноските, които се правят...ако се осигуряваш на 2000 лв, здравните ще са ти 64 лв/месец т.е. за година ще си внесъл 768 лв, които ако се обърнат на 70-80 % прави 600 лв(които могат да се обърнат в здравни услуги). И тук е гатанката какви здравни услуги можеш да получиш за 600 или 800 лв на година(като ти остойностят една кръвна картина на 30-40 лв и един храноден в болница на 50 лв....то парите си вървят)...И пак държавата ще трябва да доплаща или всичко над това да е за твоя сметка.Няма как за 300-400 евро на година да получиш здравни услуги от широк кръг и то на добро ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
KostadinovK
преди 5 години
Това осигуряване е като вид данък, защото ако се осигуряваш на максимум не може ш да получаваш нито пенсия, нито обещетение за безработица, нито здравни услуги на това което се осигуряваш. Всичко е с таван.Печелят тези които се осигуряват минимално и получават на ръка останалото, т. е. стимулира се сивата икономика.Поне здравното осигуряване трабваше да е на 3 пакети - до 1000лв. полчаваш минимален, до 2000 лв - средно и до 3000лв. - максимален пакет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още