IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стоянова: Таван за обезщетенията за загинали на пътя ще има само за по-широкия кръг от роднини

Председателят на бюджетната комисия и финансовият министър Владислав Горанов ще искат среща с президента Румен Радев заради промени в Кодекса на застраховането

10:56 | 13.11.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не говорим за лобиране за застрахователна компания, а за лобиране за 3 милиона водачи. С тези думи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова защити по "Нова телевизия" предложените от нея промени в Кодекса на застраховането. Тя обяви, че има промени в спорните текстове от Кодекса на застраховането, който касаят обезщетенията при смърт на пътя.

От изказването ѝ стана дума, че текстовете вече са редактирани, като таван за обезщетенията, изплащани за загинали на пътя, се предлага да има само за разширения кръг засегнати, но не и за най-близките – майка, баща, деца, съпруга и т.н.

ГЕРБ се отказва от предложението за лимит на обезщетенията за роднини при смърт на пътя, информира bTV. Ще бъде предложено лимит да има само за по-широкия кръг от роднини, който вече имат право на компенсации, и той ще е 5000 лв.

В законопроекта на Менда Стоянова предложението за лимити на обезщетенията след смърт на пътя са 20 хиляди лева за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хиляди за брат или сестра и 5 хиляди при "емоционални отношения".

Предложението на Стоянова идва в отговор на тълкувателно решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разшири кръгът на хората, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя. В обезщетението вече са включени братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия. В резултат само за три месеца има допълнителни искове за над 100 млн. лв. към застрахователите, а те предупредиха, че няма да издържат финансово на подобен натиск и ще трябва да вдигнат сериозно цената на полиците.

Менда Стоянова посочи, че през миналата година изплатените обезщетения на най-близките на загиналите са за над 280 млн. лева. "Ако изтегля моето предложение, застраховката ще поскъпне", подчерта председателят на парламентарната бюджетна комисия.

Тя изрази опасения, че вдигането на цената на полицата ще доведе до отлив на клиенти, намаляване на приходите от премии, повече обезщетения, изплащани от Гаранционния фонд, и в крайна сметка фалити на застрахователи.

Според Стоянова, ако няма лимит по обезщетенията за най-близките на жертвите на катастрофи, но се ограничат тези за хората от "широкия кръг", не би трябвало премиите по "Гражданска отговорност" да се повишат драстично.

Председателят на комисията по бюджет и финанси съобщи, че снощи изпълнителната комисия на ГЕРБ е разпределила задачи на министри и парламентаристи, за да се реагира на набиращите сила протести в страната. От изказването ѝ не стана ясно дали на него е присъствал премиерът.

Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов са натоварени да поискат официално среща през парламента с президента Румен Радев.

“Целта на разговора е държавният глава "да разбере как стоят нещата" и за в бъдеще да заема информирана позиция по ситуацията в страната”, каза Стоянова и обясни, че двамата с колегата си ще го запознаят със замисъла за вдигането на данъците върху старите коли и исканите промени по обезщетенията по застраховката "Гражданска отговорност".

По bTV председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ако на срещата с Менда Стоянова президентът каже, че ще наложи вето върху текстовете, те ще бъдат оттеглени, но отговорността за това, което ще става по-нататък, трябва да е на държавния глава.

Investor.bg припомня, че искането за разговор с президента идва след неговата реч в петък, в която той отправи сериозни критики към управляващите. Менда Стоянова се надява, че след тази среща президентът “може би ще подкрепи действията на управляващите”. Тя потвърди, че вицепремиерът Томислав Дончев е бил натоварен да разговаря с представителите на Петролната и газова асоциация за цените на горивата.

"Не знам до какво биха довели тези разговори. Там е важно да има анализ доколко търговците могат да минимализират своите печалби, докато се успокои пазарът на петрол", посочи Менда Стоянова.

Застрахователите реагираха и обявиха, че при липса на лимити застраховката „Гражданска отговорност” трябва да скочи до и над 1000 лв.

“Ние сме убедени, че за да има ефект полицата, тя трябва да остане на социално приемлива цена. Тоест при равнищата, които виждаме в момента, смятаме че полицата е социално приемлива”, обясни по БНТ Стоян Проданов от Асоциацията на българските застрахователи.

Той напомни, че "Гражданската отговорност" е една от задължителните полици, които по закон се изискват и нейното наличие е изпълнение на важна социална функция от страна на държавата, а именно всички пострадали в пътни инциденти да бъдат обезщетени.

Затова според него е важно да съществува добър механизъм, по който да се предлага тази полица. Това, което наложи вдигането на цените през първата половина на годината, беше, че като цяло сектора работеше на загуба, коментира Проданов.

През миналата година беше реализирана загуба от 50-60 милиона лева, което наложи Комисията за финансов надзор да предупреди, че цените трябва да са адекватни, така че полицата да не генерира загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Да бе, толкова им беше трудно. Предричам увеличен брой на малки "бледолики" дечица, жертви на ПТП. 10 братя и сестри(чукни ги по 2 бона),чичо, леля, баба, дядо, вуйчо(чукни ги по 2 бона), мама и тате(чукни ги по 20 бона, защото адвокатът ще ги подлизне разбира се). Еми, става си един стабилен материален интерес, ще спрат да ги оставят по домовете децата, а ще си ги пазят за схемата. Затова ви апелирам с повишено внимание да шофирате покрай катуните, че гладът е голям и ще изскачат отвсякъде на платното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 5 години
сега чак ми стана ясно ще е тоя зор по никое време...Предложението на Стоянова идва в отговор на тълкувателно решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разшири кръгът на хората, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя. и това:В резултат само за три месеца има допълнителни искове за над 100 млн. лв. към застрахователитеНееее, не лобираш изобщо за тях ... те до сега си бяха добре като не плащаха коректно, обаче след като ги натисна съда, те натиснаха вас ! Мър.ши, има ли закон който да задължава едно застрахователно дружество да предлага ГО ? Кой ги кара да продават тази услуга ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
s3
преди 5 години
Ние нека да предложим дори и по-ниски лимити, по-добре ще е да са ниски, така президентът ще ги отхвърли и реално той ще причини проблема. Ситуацията е уин-уин, хем народа ще е доволен, хем и президента ще види откъде изгрява слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
mick
преди 5 години
Ееее сетиха се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още