IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП призова да не се подписват договори преди отпадането на роуминга на 15 юни

Потребителите да не слагат подписи под нови срочни договори, които не отчитат промяната, съветва Димитър Маргаритов

15:58 | 12.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Потребителите на мобилни услуги да не подписват договори с операторите преди окончателното отпадане на роуминга на територията на Европейския съюз, което ще стане на 15 юни. За това предупреди по БНР председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Като причина да обърне внимание на потребителите на мобилни услуги той посочи факта, че от 15 юни се въвеждат нови условия, според които на територията на Европейския съюз отпада т.нар. роуминг, като е възможно договори, подписани преди тази дата, да съдържат клаузи, които не отчитат промяната.

Маргаритов напомни, че е възможно да има потребители, чиито договори по съвпадение изтичат точно в този момент.

“Тогава започват настойчиви обаждания от страна на мобилните оператори за това да подпишат нови срочни договори. Предлагат се уж по-изгодни условия, а всъщност целта е потребителят да бъде обвързан със срочен договор, тъй като неговото прекратяване е по-сложно, макар не чак толкова, колкото беше преди известно време”, коментира председателят на КЗК.

Той подчерта, че потребителят не е длъжен и по никакъв начин не може да бъде накаран да подпише нов срочен договор, а след изтичането му действащият би трябвало да се трансформира в безсрочен, който може да се прекрати с едномесечно предизвестие.

“Договорът с мобилен оператор може да бъде прекратен без неустойки до седем дни след сключването му, ако клиентът не е дал съгласието си той да влезе в сила веднага. Така потребителят ще има право да обмисли условията и ако прецени, че са неизгодни за него, да се откаже – каквато възможност се дава в 14-дневен срок при покупки от разстояние. Нещо повече – той по никакъв начин не може да бъде принуден да положи подписа си под заявлението за незабавно влизане в сила на договора", припомни Димитър Маргаритов.  

Той съветва подробно да се четат условията преди подписването на договор.

„Колкото и напрегната да е обстановката в офисите на мобилните оператори, винаги преди да подпишете нов договор, проучете внимателно дали освен това, което на пръв поглед е напълно ясно – месечна такса, безплатни минути, колко интернет трафик ползвате безплатно или на преференциална цена, няма и нещо друго, което ще се наложи да платите. В един договор може да има доста съпътстващи услуги и в рамките на новите условия Вие да не забележите, че ви се добавят и други, за които ще трябва да плащате допълнително. Например, да излезе така, че наистина говорейки по мобилния си телефон, ще разполагате с повече безплатни минути, но същевременно ще имате още една СИМ карта, за която ще трябва да плащате месечна такса”, разкри той лоши търговски практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още