IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК анализира концентрацията между КВС Банк и ОББ

Белгийската финансова група поиска разрешение за сделката с придобиването на българската кредитна институция и сливането ѝ със СИБАНК

19:07 | 24.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило уведомление, с което КВС Банк (Белгия) обявява намарението си да осъществи концентрация посредством придобиване на контрол върху "Обединена българска банка" АД (ОББ), "Интерлийз" и някой други, свързани български активи.

Антимонополният орган трябва да даде разрешение за сделката, а след одобрението собственикът на СИБАНК и ДЗИ ще създаде най-голямата банково-застрахователна група в България.

Белгийската финансова група КВС Банк осъществява дейност в сферата на интегрираното банково и застрахователно обслужване. Придобиваните бизнеси са в сферите на банкирането, лизинговите услуги и застраховането, посочват от антимонополния регулатор.

Дейностите на двете компании в България се припокриват частично на продуктовите пазари за банкиране на едро и на дребно, животозастраховане и застрахователно посредничество в България.

Участниците в операцията са отправили искане до КЗК да извърши оценка на концентрацията след тази сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответните пазари.

Новината, че ОББ и КВС Банк се обединяват в сделка за 610 млн. евро, беше обявена в края на миналата година.

Продажбата е в рамките на план за преструктуриране на Националната банка на Гърция (National Bank of Greecе) и ще бъде последвана от продажби на дъщерните й клонове в Кипър и Румъния.

Гръцката кредитна институция продава дял от 99,1% от ОББ, 100% от лизинговото подразделение "Интерлийз" (Interlease) и 30% от„ОББ-МетЛайф Животозастрахователно Дружество"на белгийската банкова група.

Очаква се одобренията на всички регулаторни органи да бъдат получени до средата на годината, когато сделката ще бъде юридически финализирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още