IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристофор Павлов: През 2018 г. ни очаква 4% ръст на икономиката

Туризмът и инфраструктурните проекти ще подкрепят ускоряването на растежа през втората половина на годината, прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк

21:37 | 01.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: УниКредит Булбанк</em></p>

Снимка: УниКредит Булбанк

Икономиката е на път да достигне най-високата си точка през следващата година, когато реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) ще доближи 4%.Това прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов, който участва в специализирания финансов форум „Шумът на парите“.

Според него отчетеният растеж от 3,4% на годишна база през първото тримесечие сочи, че икономиката отбеляза силен старт на годината, въпреки увеличената несигурност, предизвикана от предсрочните парламентарни избори през март.

„Очакванията на бизнеса и домакинствата за април и май са близо до най-високите стойности наблюдавани след 2008 г. и сочат, че икономическата активност е напът да се засили през второто тримесечие. Ускоряването на растежа през втората половина на годината ще получи подкрепа и от туризма, който след много силните резултати от миналата година е напът да отчете нов сериозен ръст, ако се съди от предварителните продажби до момента“, аргументира се Кристофор Павлов.

Той е на мнение, че инфраструктурното строителство също ще подкрепи растежа на БВП, тъй като забавянето на проектите финансирани със средства от ЕС постепенно се преодолява.

„Свободното фискално пространство, което може да се използва за увеличаване разходите на публичния сектор с цел ускоряване на растежа, на практика нарасна допълнително от началото на годината, тъй като реалният растеж и инфлацията се оказаха по-високи от заложените в бюджета и ще способстват за преизпълнение на заложените в бюджета приходи от данъци и такси“, показва анализът на икономиста.

Главният икономист на УниКредит Булбанк е убеден, че страната ни се намира в по-малко напреднала фаза на икономическо възстановяване в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа (Чехия, Словакия, Унгария и Румъния), защото растежът на икономиката ни е по-добре балансиран и не е за сметка на увеличаване на дефицита по текущата сметка и задлъжнялостта, което вече се наблюдава в някои страни от региона.

По думите му всичко това създава благоприятна възможност за архитектите на стопанската политика да насочат цялото си внимание и ресурси към факторите, ограничаващи икономиката да разкрие пълния си потенциал и да направят каквото е необходимо, за да се запази и дори ускори икономическия растеж спрямо вече достигнатите нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още