IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията по бюджета одобри 74 млн. лв. за градския транспорт в Столична община

Йорданка Фандъкова каза пред журналисти след гласуването на точката, че средствата няма да достатъчни

21:24 | 27.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси прие да предостави на Столична община (вътрешноградски транспорт) над 74 млн. лева, съобщава БТА. Общата сума, която бе приета по предложение на Кирил Ананиев от ПГ на "ГЕРБ-СДС", бе 110 млн. лева да бъдат предоставени на обществения транспорт, от които 74 млн. лева за Столична община.

16,5 млн. лева ще бъдат дадени за нерентабилните линии във вътрешноградския транспорт и този в планинските и други райони, както и 20 млн. лева за междуселищните автобусни линии, извън горепосочените.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза пред журналисти след гласуването на точката, че средствата няма да достатъчни.

Около 1 млн. пътувания дневно се извършват в градския транспорт в София, каза още Фандъкова по време на днешното заседание. По думите ѝ една от основните причини при разглеждане на актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. е високата инфлация, причинена от значително нарасналите цени на горивата и електроенергията.

Според нея отражението на коронавирусната криза е голямо. Много трудно се възстановява интересът на хората към градския транспорт, добави Фандъкова. "Факт е, има вече възстановяване, но то ще се случва бавно", допълни тя. Фандъкова припомни, че през 2020 г. и 2021 г. заради сериозния отлив от пътници заради COVID-19 и ограничителните мерки има спад със средно 30% на пътниците, съответно на приходите. Имало е и месеци, в които спадът е бил от 70 на сто.

Освен това повишението на цените на електричеството и природния газ от есента на 2021 г. и до момента също оказва влияние.

Въпреки всички действия на Столична община натрупаните задължения на транспортните оператори заради спада на пътниците и увеличаващите се разходи за енергия поставят градския транспорт на София пред огромен риск от силно редуциране, а дори и спиране, става ясно още.

В Закона за държавния бюджет за 2022 г., който бе приет в началото на годината, бяха заложени 15 млн. лева субсидия за вътрешноградския транспорт, коментира още столичният кмет. До този момент Столичната община със собствени средства от общинския бюджет е успяла да обезпечи най-важните разходи, за да поддържа движението на градския транспорт и заплатите на работещите в трите общински транспортни дружества, като за 2022 г. са заложени около 170 млн. лева собствени средства за публичния транспорт, допълни Фандъкова.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че основните притеснения са, че към днешна дата субсидията ще оформи около 70 процента от разходите на столичния транспорт. Той попита как може столичният транспорт да стане устойчив в рамките на субсидиите, каквито са били преди кризата от COVID-19.

Още от Комисията по бюджет и финанси

Комисията по бюджет и финанси също така прие предложението на Любомир Каримански от ПГ на "Има такъв народ" за увеличение на възнагражденията на персонала на Министерство на вътрешните работи след извършени структурни промени - 175 000 000 лв., като средствата са за изплащане на обезщетения на персонала и за увеличение на възнаграждението му с 20 процента, а министърът на вътрешните работи се задължава до 30 септември да внесе в МС доклад за направените структурни промени в МВР.

Прието бе и предложението на Десислава Атанасова от "ГЕРБ-СДС" за увеличаване на разходите на Националния институт по метеорология и хидрология с 1,9 млн. лв. за увеличаване на възнагражденията на заетите в института, както и предложението за допълнително финансиране за близо 150 млн. лева за увеличаване възнагражденията и за компенсиране на повишените разходи за издръжка и храна на образователните институции в системата на предучилищното и училищното образование и за национални програми за развитие на предучилищното и училищното образование.

С направеното предложение се цели да се компенсира системата на предучилищното и училищното образование и в частност образователните институции и работещите в тях за повишената инфлация, посочват в мотивите си вносителите. Особено тревожен е ръстът на разходите за хранене в училищата и детските градини. В детските градини, поради високия дял на това перо в бюджетите им, недостигът на средства е остър и ще се отрази още следващите месеци във влошаване на качеството на хранене, посочват още вносителите на предложението.

Комисията прие и друго предложение на Десислава Атанасова за планиране в централния бюджет на допълнителни 7 млн. лева за увеличаване на субсидиите за социално-битови разходи на студентите и докторантите с цел увеличаване на стипендиите на студентите и докторантите и нормативите за храноден и леглоден за поевтиняване съответно на храненето в студентски столове и пребиваването в студентските общежития. Необходимостта от увеличение е провокирана от високата инфлацията на енергоносителите и храните, което силно повишава разходите на студентите, студентските общежития и столове, се казва в мотивите на вносителите от ГЕРБ.

Комисията прие да се предвидят 1,4 млн. лева за култура и изкуствата, в това число и за сценичните изкуства и 1,4 млн лева за библиотеките.

Подкрепено бе да се предвидят 300 млн. лева за земеделие за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по националните мерки за компенсации на повишението на цените на тока, фуражите, препаратите, горивата и торовете.

Комисията прие предложението на Любомир Каримански ПП "Има такъв народ" за увеличение на възнагражденията на персонала на Националната служба за охрана след извършени структурни промени с 2 000 000 лв., както и за увеличение на възнагражденията на персонала на областните администрации в България след извършени структурни промени с 2 500 000 лв. Направеното предложение има неутрално въздействие върху държавния бюджет за 2022 г. т.е. не води до влошаване на заложеното бюджетно салдо по държавния бюджет за 2022 г., съответно по консолидираната фискална програма за 2022 - 2024 г., се посочва в мотивите на вносителите му.

Прието бе и предложението на Деница Сачева от "ГЕРБ-СДС", което предвижда да се предвидят 50 млн. лв. за целево подпомагане за отопление на нуждаещите се при определени условия.

Прието бе предложението на Костадин Ангелов от "ГЕРБ-СДС" при актуализацията на бюджета да се предвидят средства за строителството на лечебно-диагностичен блок за болнични структури по педиатрични и онкологични специалности в поземлен имот, собственост на УМБАЛ "Св. Георги" ЕАД, като се отделят 25 000 000 лева, както и за обзавеждане и дооборудване с медицинска техника и апаратура и пускане в действие на разширението на УМБАЛ “Света Екатерина” ЕАД да се отделят  30 000 000.

Комисията ще довърши останалата част от актуализацията на бюджета за тази година на второ четене във вторник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още