IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ договаря споразумение за съдействие при осигурителни измами

Очакваме спящият текст в Наказателния кодекс да стане активен и да започне да дисциплинира работодателите, посочи президентът на синдикалната организация Пламен Димитров

18:30 | 10.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КНСБ е във финални преговори с прокуратурата, за договаряне на нарочно двустранно споразумение за съдействие и взаимна помощ, като осигурителните измами са сред темите за партньорство. Това обяви в Кърджали президентът на синдикалната организация Пламен Димитров, цитиран от БТА.

"Очакваме най-накрая спящият текст в Наказателния кодекс да стане активен и да започне да дисциплинира работодателите, които умишлено не изплащат пълния размер на осигуровките на своите работници или въобще на плащат такива", коментира синдикалният лидер.

Димитров каза също, че по отношение на доходите на българските граждани, от КНСБ ще настояват пред финансовото министерство за няколко конкретни неща на започналите финални преговори по Бюджет 2020.

Сред тях са увеличение на доходите в бюджетната сфера всяка година с поне 12-15 процента. Президентът на КНСБ се надява в частния сектор да бъдат възобновени двустранните преговори с работодателите за договаряне на Национален препоръчителен индекс за ръст на работните заплати.

От синдиката предлагат също определяне на механизъм за нискодоходните групи работещи, през Закона за бюджета и българското законодателство, за връщане в определен размер на платен данък върху дохода. Като пример на модела Пламен Димитров даде САЩ и Обединеното кралство.

Президентът на КНСБ беше в Кърджали по повод кампанията на синдиката срещу сивата икономика и мобилното приложение "VOX КНСБ", за подаване на сигнали срещу сивия сектор.

“Само за двата месеца, през които приложението работи, то е свалено над 10 хиляди пъти и чрез него са подадени над 50 конкретни сигнала за добри и лоши практики в цялата страна”, отчете синдикалистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още