IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметове: Не сме готови да изхвърляме отпадъците по вид и в определени торби

Сегашната данъчна основа не е справедлива и не отговаря на количеството генериран боклук, коментираха градоначалници

10:51 | 03.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Данъчната основа, която сега се използва за изчисляване на такса "Смет", не е справедлива и не отговаря на количеството генериран отпадък от жителите. Все още не сме готови да изхвърляме отпадъците по вид и в определени торби. Това коментираха Таня Христова, кмет на Габрово и Петър Паунов, кмет на Кюстендил, в предаването "Преди всички" на БНР.

Заложените промени в проекта за изменение на Закона за местните данъци и такси са на принципа справедливост и замърсителят плаща, като предвиждат увеличаване до 20% на такса "Смет" годишно. Следващите четири години ще бъдат преходен период за уточняване на формулата, по която ще се изчислява данъкът.

„Сегашната данъчна основа, която сега използваме, не е справедлива и не отговаря на количеството генериран отпадък от жителите. Все още не сме готови да изхвърляме отпадъците по вид и в определени торби. Трябва да работим в промяна на нагласите и намаляване на количеството боклук, защото много голяма част от него е ресурс. Тази година ще бъде изключително интензивна, за да подготвим въвеждането на промените в Закона за местните данъци и такси. От догодина ще се използва нова основа за определяне на таксите", поясни Таня Христова.

Според нея предложенията на Министерството на финансите отразяват и позицията на Националното сдружение на общините, на кметовете в България.

По думите ѝ целта е да се намери по-справедлив начин на събиране на такса "Смет" и по-качествено предоставяне на тази услуга.

“Но това е само началото на интензивна работа по определяне на формулата за заплащане на услугата", заяви Христова и подчерта, че контролът трябва да бъде заложен във формулата за определяне на такса "Смет", като задачата е “да намалим отпадъците”.

“В закона се търси гаранция за социална поносимост – когато въведем принципа „замърсителят плаща“, сметките за гражданите ще се увеличат, защото досега в повечето български общини тежестта се поемаше от бизнеса. По досегашната данъчна формула в Община Габраво тежестта се разпределяше поравно и предстои да бъде разделяна поравно по промили между гражданите и бизнеса", информира градоначалникът.

Петър Паунов отбеляза, че новата наредба ще даде възможност за анализ на ситуацията и ще помогне да се намалят незаконните сметища и замърсяването. Той е категоричен, че това не е задача само на институциите.

"Не смятаме да увеличаваме тежестта. Домакинствата заплащат на брой съдове. За нас основният проблем е поддържането на общите части", каза градоначалникът на Кюстендил.

Той е на мнение, че трябва да има добра услуга, след като се направи анализ съвместно с гражданите.

„При намаляване на промилите за такса смет ние ежегодно увеличаваме събираемостта заради лоялността на нашите съграждани. До 30 декември в декларация всеки заявява съдовете, които иска и на тази база плаща такса и засега прилагането на торбите е неприложимо. Финансовите параметри няма да лъкатушат, но това е дебат за грижата за териториите и своевременно подаване на сигнали за замърсяване. Целта на всяка промяна не е повишаване на разходите, а да ги прецизираме. В резултат трябва да имаме най-добрия ефект”, подчерта Паунов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още