IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва в икономиката, когато се вдига минималната заплата

Изследване на ЕЦБ очерта негативните ефекти от повишаването МРЗ, свързани с по-високи цени и по-висока безработица, пише в анализ на Зорница Славова

09:30 | 20.01.18 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В началото на месеца Европейската централна банка публикува изследване, показващо ефекта на повишаването на минималната работна заплата (МРЗ) в Централна и Източна Европа. Изследването проучва как фирмите в осем държави, сред които и България, се приспособяват към покачванията на МРЗ, пише в анализа на Зорница Славова от екипа на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Трябва да се направи уговорката, че полевото проучване сред фирмите е проведено през 2014 г. и обхваща периода 2010-2013 година. В този период МРЗ в България нараства кумулативно с около 1/3 (от 240 лв. през 2009 г. до 310 лв. през 2013 г.) В изследването е посочено и че ефектът от вдигането на МРЗ в България е значително по-широк отколкото в другите държави заради системата на минималните осигурителни доходи, която се влияе и от МРЗ.

Основните изводи на проучването за всички включени държави доказват, че за фирмите повишаването на МРЗ води основно до съкращаване на разходите извън тези за труд, увеличаване на цените на продуктите и подобряване на производителността. Също така то предизвиква и намаляване на служители, както и отказ от наемането на нови служители. Изследването показва още, че същите ефекти се наблюдават и в предприятията, които нямат работници, наети на МРЗ.

По-интересно е да се разгледа как стои България на фона на останалите държави и как българските фирми се справят с лавинообразното повишаване на МРЗ в страната през последни години.

Съкращаване на наети. България е сред държавите, в които този ефект е относително по-широко разпространен. Всяка четвърта фирма веднага е освободила част от служителите си. Предвид реалностите в страната, може да се предположи, че част от съкратените служители биха могли да продължат да работят в сивата икономика и на заплащане, отговарящо в по-голяма степен на добавената стойност от труда им. Така или иначе МРЗ влияе в голяма степен на пазара на труда на световно ниво (виж тук), а преди няколко години ИПИ направи изследване по темата, което показа, че всяко покачване на минималната заплата със 100 лева води до загуба на 24,5 хиляди работни места сред най-ниско образованите.

Наемане на по-малко хора. За съжаление, точно по отношение на този ефект за България липсват данни, но той е широко подкрепен от литературата (например тук) и от изследванията в други държави. Почти всяка втора (46%) от включените в проучването фирми отговаря, че при повишение на МРЗ ще наема по-малко хора или изобщо няма да наема нови работници. Този ефект не е изненада, тъй като повишението на МРЗ се отразява негативно най-вече на шансовете за заетост на дългосрочно безработните, младежите и нискоквалифицираните. Това се отнася в особено силна степен в районите, в които МРЗ е с по-висок дял от средните работни заплати (конкретно за България такъв район е Северозападна България, например).

Увеличаване на цените на продуктите. Най-често прилаганата практика след повишаването на МРЗ в България е увеличаването на цените на стоките и услугите. 35% от българските предприятия са увеличили цените именно за да посрещнат по-високите разходи за труд. Въпреки това сред изследваните страни стойността на този ефект в България е сравнително ниска, но и значително над най-ниската стойност – 15% в Словения (при средно 53% за осемте държави). В повечето случаи това говори за невъзможност на фирмите да оптимизират разходите си, въпреки че с повишаването на цените на стоките и услугите губят конкурентни предимства.

Намаляване на други разходи. Над 60% от включените в изследването предприятия са намалили другите си разходи (например за инвестиции, поддръжка, доставки и т.н.), за да компенсират повишаването на разходите за труд. В България, обаче, този дял е малко над 8%. Значително по-ниската склонност на българските предприятия за намаляване на другите разходи може да се търси във вече приключила оптимизация на разходите в отговор на кризата (и невъзможност за по-нататъшното им свиване).. Друг извод, който се налага от данните, е, че при увеличение на разходите за труд от повишението на минималните заплати, българските работодатели в доста по-висока степен преминават към освобождаване на работници. Леснотата, с която се наемат и освобождават работници във всяка страна, както и конкретната макроикономическа конюнктура най-вероятно имат отношение към тези резултати и към предпочитаните от фирмите реакции към повишението на минималната заплата.

Увеличаване на заплатите на останалите наети. За да поддържат разликите в заплащането на служителите си според извършваната работа, част от фирмите трябва да повишат всички заплати при увеличение на минималната. В България този ефект е значителен (близо 30%), но все пак е по-нисък от средната му стойност в другите държави. Причина за това може да се търси отново в по-голямата склонност за директно освобождаване на служители.

Повишаване на производителността. Това е най-широко застъпеният ефект при изследваните държави. Над 60% от предприятията биха предприели мерки за повишаване на производителността си, за да компенсират увеличените разходи за труд. Но не и България. Въпреки че именно България е страната с изключително ниска производителност на труда, малко над 20% от фирмите смятат, че могат да я повишават, за да си позволят по-високи възнаграждения за служителите. Тук вероятно роля играят както ниските капиталови разходи на българските фирми (особено в годините след кризата), така и традиционно малкото инвестиции в технологии, слаборазпространената практика за учене през целия живот и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 1
Stanislav_Stankov
преди 6 години
Не вярвам, че производителността на труда е толкова по-ниска в България, отколкото в Западна Европа и САЩ (изключвам сектор производство). Нивото на заплати зависи от много фактори, но основно от пазара (стандарта), както и от икономиката на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Ейййй, тоя анализ вае едни е поръчан, правили анализ докато се възстановява икономиката.И противоречи на наблюденията ни, безработицата пада при качваща се мрз, статията твърди обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
Dimat
преди 6 години
Предлагам ноу-хау на ЕЦБ за още по-голям "положителен"ефект" от задържането и даже намаляването на МРЗ - въобще премахване на заплатите и приемане на неограничено количесто безработни!!!Така ще се получи колосален икономико-социален ефект:- ликвидиране на безработицата;-народът реве от радост,че всички имат работа;-нула разходи за работната сила;-сигурна печалба!Добре е,нали?!Не вярвате ли?Ей това съм го изпитвал многократно,когато се наливаха основите на демоНокраДичния капитализъм,чиито стълбове са точно такива банки,като ЕЦБ и подопечните и кръгове на Ада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 2
xapoznai
преди 6 години
По-скоро е нормално да питаме кой работи на МРЗ в големите градове... От лични впечатления мога да споделя, че се разпадна монополът при работодателите (да, има такъв) и единствената измама, която остана са фиктивните договори. Вече толкова много години продължава този грабеж на работниците та са го приели за даденост. Чак плащането на осигуровки на минималните прагове им се струва непосилно. Ама така е като си свикнал на свръхпечалби на гърба на другите е нормално да се дърпаш... Та чак анализи от ЕЦБ да ги преправяш към българската действителност... Друг въпрос е, че въпреки "неконтролируемото покачване на МРЗ" безработицата спада, та ако е от по-мека хартия мога да го използвам по предназначение "анализа"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 4
makama
преди 6 години
По същество написаното е вярно....Но, бих искал да попитам автора на текста дали е живял на минимална работна заплата.... аз живях 6 месеца. Кошмар...След това изригнах и сега дори трудно живея с около 5 минимални заплати...Авторката забравя основни правила :не всички българи за млади и красиви и при това вечно....има доста и мързеливи, и болни, и некадърни, и алкохолици и такива които чакат пенсия....На минимална заплата работят тези българи, които наистина са роби в буквалния смисъл.Е .... Има два подхода :1. Раздаваш помощи - справка - вижте Германия - Мutterspache Deutsch - 1300 евро, за да живеят и почиват младежите или субектите, на които не им се работи2. Увеличаваш минимална заплата всяка година ... капитала като не иска да плаща нормални заплати, да му мисли.Аз лично съм за първия вариант, но вижте ефекта от него :Във Франция, Великобритания и Германия е пълно с цветнокожи имигранти...Те бачкат яко дори за 1000 евро защото нямат избор.В България е затворен пазара на труда.Ние не приемаме на работа дори Българите от Молдова, Украйна и Русия, които с удоволствие биха дошли тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
kane
преди 6 години
Това са тълкувания на фашисткия "ипи", не на ецб, а ние тях мн добре ги познаваме идеологически
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
thehappyroger
преди 6 години
Космически процес за смяна на парадигмата, който вече нищо не може да го спре, никакви позитивни мисли, никакви черни и бели магии, ритуали, станински извращения, кабализъм и каквито и да е други техники, хаха, духайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 8
thehappyroger
преди 6 години
Да не кажете после, че не съм ви предупредил, защото тепърва ще става мазало с планетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 9
thehappyroger
преди 6 години
"Самадхи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
thehappyroger
преди 6 години
Няма смисъл да ти обяснявам, от нивото си на съзнание няма да ми повярваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още