IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предлагат с въвеждането на 9 вида пенсии частните фондове?

От 2002 г. досега дружествата са изплатили около 1 млрд. лева на осигурени лица и на НОИ при прехвърляне на партиди

11:52 | 30.05.16 г. 24
Какво предлагат с въвеждането на 9 вида пенсии частните фондове?

Частните пенсионноосигурителни дружества предлагат да бъдат въведени в законодателството девет вида пенсии – пожизнени и срочни, с право на унаследяване. Различните видове са разписани в становището на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване във връзка с предложените от Министерството на финансите последни промени в Кодекса за социално осигуряване.

Становището е внесено в Министерството на финансите, коментира на пресконференция Никола Абаджиев, председател на асоциацията на пенсионните фондове, на която документът беше представен.

Припомняме, че в края на април финансовото министерство предложи допълнителните пенсии, изплащани от фондовете, да са пожизнени и да се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените лица. Партидите се предлага да се прехвърлят в общ пул с приключване на фазата на натрупване на средства и стартиране на изплащането на пенсиите, а след настъпване на фазата на изплащане наследниците на починал пенсионер да не могат да наследяват средствата. Основният мотив на министерството е да се сподели рискът от по-продължителното преживяване след пенсионна възраст между осигурените лица.

Дружествата предлагат в становището си да се въведат три вида допълнителни пожизнени пенсии за старост, измежду които осигурените лица да могат да избират – допълнителна пожизнена пенсия за старост, допълнителна пожизнена пенсия за старост с гарантиран период на наследяване и допълнителна пожизнена пенсия за старост с право на наследяване.

Четвъртият вид пенсия, който предлагат частните фондове, е допълнителна срочна пенсия за старост с гарантиран размер. Предлага се и еднократно или разсрочено изплащане на натрупаните средства по индивидуалната партида на дадено осигурено лице при трайно намалена работоспособност над 89,99%, както и еднократно или разсрочено изплащане при пенсиониране, по избор на осигуреното лице.

Дружествата предлагат и три вида наследствени пенсии – еднократно или разсрочено изплащане на натрупаната партида на наследниците на починало лице, което все още не е пенсионер, еднократно или разсрочено изплащане на наследниците на починал пенсионер и наследствена пенсия на наследниците на починал пенсионер.

Що се отнася до унаследяването, от дружествата са категорични, че натрупаните по индивидуалните партиди средства са частна собственост и само осигурените лица имат право да се разпореждат с тези средства, коментира Даниела Петкова от ПОК „Доверие“. С предлаганите законови промени се нарушава характерът на частна собственост на тези пари, подчерта тя.

Върховният административен съд (ВАС) е решил да сезира Конституционния съд за пенсионните промени от края на 2014 г., когато по предложение на финансовия министър Владислав Горанов се даде възможност за прехвърляне на партиди от частните фондове към НОИ. Промените започнаха да действат през лятото на миналата година, когато беше публикувана и конкретната наредба. Точно нея асоциацията на пенсионноосигурителните фондове атакува пред ВАС. Според съда законодателството не само че нарушава правото на избор на осигурените лица, но и нарушава съотношението между двата стълба на пенсионноосигурителната система, като отчита опасност от ликвидиране на втория осигурителен стълб.

Петкова призова всякакви законодателни промени, свързани с пенсионната система, да се правят в диалог, и да се приложат международните практики, които съществуват в държавите с развито пенсионно осигуряване. Там хората имат право да избират измежду няколко вида пенсия, да ползват част или изцяло парите си по партидите, както имат и право на унаследяване на средствата.

Петкова посочи, че дружествата са готови да изплащат пенсии. Всеки, който твърди, че дружествата нямат такава възможност, не казва истината, посочи тя. При всички дружества при започване на изплащането на пенсия, без значение дали е срочна, или не, има актуализация на всеки три месеца, при някои актуализацията е всеки месец. Актуализацията е минимум с техническата лихва или над нея в зависимост от реализираната доходност от инвестиции, обясни тя.

Никола Абаджиев подчерта, че от 2002 г. досега пенсионноосигурителните фондове са изплатили около 1 млрд. лева на осигурени лица, които са се пенсионирали, както и на Националния осигурителен институт (НОИ) във връзка с прехвърлянето на партиди.

От пенсионните фондове призовават да не се бърза с приемането на този законопроект, а промени в законодателството да се правят след приключването на прегледа на активите на дружествата. Според тях един проблем в законодателството не може да се реши, като се създава нов проблем.

В становището се посочва още, че предвидените изменения в Кодекса за социално осигуряване не усъвършенстват досега действащия пенсионен модел, а до голяма степен го подменят. Няма да е пресилено, ако се каже, че приемането на законопроекта в този му вид несъмнено поставя под въпрос съществуването въобще на допълнителното пенсионно осигуряване в България, подчертават дружествата.

Предложените промени, според асоциацията на частните пенсионни фондове, противоречат на европейското законодателство. Постоянно променящата се правна рамка внася несигурност и води до сътресения в бизнес стратегиите на дружествата. Не е направена и оценка за въздействието от тези промени, а няма и оценка на предишните промени от края на 2014 г. и с наредбата от 2015 г., пише в становището.

Според асоциацията част от предложените промени – глоби, мерки за ограничаване на лицензи и т.н., ще доведат до административен произвол. Дружествата смятат, че се прехвърлят и надзорни функции на КФН към банките попечители, както и че се увеличава административната тежест върху дружествата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 7 rate down comment 4
cycle
преди 7 години
Има 2 варианта с леки разновидности:1. Пожизнена - при нея се калкулират рисковете и при преждевременна смърт остатъка да се:а) изплаща за определен периодб) изцяло след смъртта2. Срочна - при нея се изплаща точно сумата, която си спестил + доходността за точно определен период. При смърт преди края на този период пак има два варианта:а) изплаща се до края на този срокб) изплаща се изцяло при смъртИзборът е на ОСИГУРЯВАЩИЯТ СЕ. Тоест той избира какво да се случи с остатъка от пенсията му (ако има такъв) след смъртта му.Стига с празните приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Пенсията да се унаследи през пет вида пенсии, друже, които дружествата предлагат. Всичко това е допълнително плащане, плащане и плащане. Кой ще ти ги плаща тези неща в нашата бедна страна? Всичко е през един куп условности в лицето на нови продукти и води единствено до йезуитски отказ от плащане за унаследяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
cycle
преди 7 години
Виж какво пише бе човече. Защото в предложението на пенсионните фондове това е един от вариантите - пенсията да се унаследи. Има и вариант остатъкът от пенсията да се изплати изцяло при смърт.Спри да говориш наизуст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Аз не казвам, че цитираш погрешно или че не си разбрал текстовете. Не казвам, че пише нещо друго в тези текстове. Даже никога няма да ги прочета, защото те не казват това, което трябва да бъде казано. Казвам ти как трябва да бъде. Да бъде така, както е в ЕС - съпругата или съпругът унаследяват процент от пенсията или цялата пенсия. Това е унаследяване, другото е отърваване от плащане за унаследяване. Само погледни, чете наричат лишаването от унаследяване - унаследяване. Те променят понятията, сменят етикетите на продукта. Това е като да си купиш домати, на които ума етикет, че са краставици. Абсолютно същата работа е. Това ми е мисълта. Похвално е, че си така пунктуален, но аз говоря за концепция, не правя синтактичен разбор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
cycle
преди 7 години
Прочете ли документите или продължаваш да говориш наизуст? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Унаследяването не е да унаследиш останалите пет лева в сметката, а да унаследиш съответния процент от пенсията или цялата пенсия. Но понеже няма кинти и измислят постановките. за които ти говориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
pinoccio
преди 7 години
Друже, номерът не е да се отърват от останалите пари, ако изобщо са останали, като ги дадат на наследниците. Номерът е унаследителят да поличава наследствена пенсия. Поантата е да има унаследяване както е в цяла Европа. Къде е Дяволът тук, кажи ми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
cycle
преди 7 години
Прочети страници 15-17 (да ти спестя четеното на 102 страници) и виж КОГА отиват тези средства в техническите резерви при предложението на пенсионните фондове:http://***.assoc.pension.bg/news/311***fbg_Stanovishte_BADDPO_Final.pdfЩе те улесня. На страница 17 е. Чл. 170. Алиния 7.Единственият вариант да отидат в техническите резерви е, когато осигуреното лице няма наследници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
cycle
преди 7 години
Четеш, както дяволът евангелието. Естествено, че само осигурените лица могат да се разпореждат със сметката. Като починат, сметката се закрива и сумите се изплащат на наследниците. Както е и с банковите сметки.Прочели ли си тези общо 113 страници?http://***.minfin.bg/tdocs/1461330321.pdfhttp://***.assoc.pension.bg/news/311***fbg_Stanovishte_BADDPO_Final.pdfЗащото аз съм ги прочел и заключенията ми са на база тях, а не на база на половинчато цитирано изказване, което си интерпретирал, както си намерил за добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Никакви пари няма да отиват в технически резерви, защото такива пари просто няма да има. Дружествата разпределят пенсията по статистически методи съобразно веротната продължителност на живот. Така нищо не остава, а дори ще им се наложи да доплащат при някой залостил се за живота дърт пергиш. Тази формулировка с техническите резерви е за измъкване от плащане за унаследяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още