IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как с 90 млрд. евро "Хоризонт Европа" ще финансира науката и иновациите?

ЕК не прави много за затварянето на иновационната пропаст между Западна и Източна Eвропа, смята Евгени Евгениев от постоянното представителство на България в ЕС

15:35 | 25.08.20 г.
Как с 90 млрд. евро "Хоризонт Европа" ще финансира науката и иновациите?

Европейската комисия не прави много за затварянето на иновационна пропаст между Западна и Източна Eвропа. Тя, обаче, може да бъде преодоляна в следващия рамков период на програма "Хоризонт Европа" 2021-2027 г. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази Евгени Евгениев, първи секретар в сектор "Наука" в постоянното представителство на България в ЕС.

Според него разликата във финансирането и политиките за наука и иновации между София и регионалните областни центрове в нашата страна датира от десетилетия и е огромна.

"София съсредоточава над 70% от финансирането и около 75% от научния потенциал, за останалите региони остава малко", обоснова се той.

По думите на Евгениев Пловдив получава десет пъти по-малко от средствата в сравнение с тези, с които се финансира столицата.

Евгениев коментира проблемите в регионалните центрове по отношение на науката и иновациите, като посочи, че те са свързани с липсата на достатъчно международни партньорства.

Първият секретар в сектор "Наука" в постоянното представителство на България в ЕС изтъкна важността на научноизследователската и образователната система за успеха на иновационната екосистема на местно ниво. Към тях той добави и ролята на финансирането от страна на местните власти.

"Варна, Пловдив, Русе и Бургас могат да направят свои научноизследователски центрове, а Ямбол и Сливен имат перспективи за развитие в областта на земеделието и ИКТ услугите", отбеляза Евгениев.

Като иновационен лидер той посочи Финландия, която е успяла да диверсифицира отделни сектори на ИКТ индустрията и да се открои като лидер в сегмента с видеоигрите.

Евгени Евгениев открои значимостта на стратегията за интелигентна специализация, която трябва да има всеки регион, когато кандидатства по европейски програми. Той съобщи, че многогодишната финансова рамка на "Хоризонт Европа" ще бъде 90 млрд. евро.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още