IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин поиска адекватна и стабилна пенсионна система

На извънредната среща правителството, синдикатите и работодателите не са обсъждали бюджета

16:58 | 29.11.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ивайло Калфин поиска адекватна и стабилна пенсионна система

Правителството, синдикатите и работодателите се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят пенсионната реформа.

„Направихме първа експертна среща, на която да потърсим и обсъдим варианти на дългосрочни решения за пенсионната система“, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, цитиран от агенция „Фокус“.

Той посочи, че работната група ще търси решения, които да доведат до две неща в пенсионната система – адекватност и стабилност.

„Още в началото на следващата седмица ще направя среща и с парламентарните партии, ще им представя това, по което работим, и ще очакваме от тях да се съобразят с предложенията и решенията. Те също ще участват в тях, за да има максимално широко съгласие“, посочи Калфин.

Той заяви още, че трябва да има мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, „които да дадат повече адекватност и справедливост на системата“.

„Ще се опитаме всичко да бъде максимално публично, което не значи, че тези разговори ще са публични. Надявам се това да инициира публичен дебат. Имаме малко време, до края на тази година трябва да се вземат някои решения“, категоричен бе социалният министър.

Той посочи, че конкретните параметри в бюджета не са обсъждани по време на срещата.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов също потвърди, че на срещата не е ставало въпрос за размера на минималната работна заплата. „Говорихме за „хоризонти 2025 година“, посочи Манолов.

Той подчерта, че пенсионна система не се прави от днес за утре и не се прави с 20 лева увеличение на минималната работна заплата и с увеличаване с 2 месеца на пенсионна възраст на година.

Още новини от страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Поредния министър, тръгнал да замазва очите на хората. Достатъчно е да се види тренда в популацията, да се види пенсионирането млади на всякакви шапкари че и с по 20 заплати "награда". Да се видят мизерните пенсии на родителите ни, плащали по 40 и повече години на тая смотана държава.Не, останалите няма да плащаме масрафа на подобни ***. Нека *** ви изкарват и пенсиите, и министерската заплата, г-н Калфин. Ако имахте капка мозък - щяхте да стимулирате раждаемостта сред продуктивните слоеве, докато старателно доубивате средната класа - убивате бъдещето си, както и това на нацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
mick
преди 9 години
Прекалено много хора се пенсионират преди 60 години, всъщност даже преди 55. 2.2. милиона пенсионера са много за България. Лъвския пай от парите по правило се прибира от 10-20% от пенсионерите.. пенсионирани преди да навършат 50-55 години, други едни пък са почти милионери.. имат големи доходи и пак се редят за пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
Ей, Калфа.....как го искаш тоя открит дебат като все закрити заседания правиш????....и като си припомни човек с какво обещание прие социалното кресло като веднага оповести че за 1-ва и 2-ра категория труд вече било сигурно да продължи и през 2015г замразяването, поради невъзможността на фондовете да плащат дори и мижави пенсийки а само за 3-та категория все още не било уточнено но и там условията нямало да продължат по Дянковски...та хората се поуспокоиха за малко, но каква метаморфоза претърпя само за 2 седмици и след всяко закрито заседание все по-гузен излизаш и все по-прекрасно бъдеще обещаваш за все по-далечно бъдеще на все по-невярващите че ще доживеят пенсия хора, които са гласували за теб...защо ли???....я се опомни малко и до като е време изчезвай от там да не те похарчат още преди коледа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
Ако управляващите успеят да създадат една уредба на пенсионната система, която да е стабилна за следващите 5-10 години (относително справедливо отчитаща интересите на хората пред пенсия и същевремено обезпечена с ресурс) това ще е голям успех за ГЕРБ, който откровенно се мрази от по-голямата част от възрасните заради аргогантноста си към тях в предишното си управление. Сигурно някои ще си кажат - те могат да се учат от грешките си. Не ми се вярва, но скоро ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още