IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Инвестбанк“ заздравява капитала с близо 22 млн. лв.

Решението на акционерите е да започне процедура по замяна на инструменти от допълнителния собствен капитал от първи ред с такива от по-висок клас

13:18 | 12.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Инвестбанк</em></p>

Снимка: Инвестбанк

Общото събрание на акционерите на „Инвестбанк“ АД гласува да се увеличи капиталът на банката с над 21,944 млн. лева, чрез издаване на нови поименни акции с право на глас и емисионна стойност от 1 лев.

Решението на акционерите, взето на 10 февруари, е да започне процедура по замяна на инструменти от допълнителния собствен капитал от първи ред с такива от по-висок клас, за да се подобри структурата на собствения капитал, съобщиха от банката с  с мажоритарен собственик Петя Славова.

От там напомнят, че в края на миналата година започна процедура по замяна на две емисии облигации – дългово-капиталови хибридни инструменти на обща стойност 39,210 млн. лева (20 млн. евро) с акционерен капитал.

Това решение се предхожда от аналогично решение от проведените на 13 януари две общи събрания на облигационерите – по отделните емисии облигации. Процедурата се очаква да приключи през март след одобрение от БНБ.

От кредитната институция отчитат, че се изпълнява планираният в капиталовия план финансов резултат (изпълнен на 101,4%), като в него са начислени изцяло и корекциите от Прегледа на качеството на активите, извършен от Европейска централна банка (ЕЦБ) за дейността на „Инвестбанк“.  

Pъĸoвoдcтвoтo нa банката представи, а акционерите одобриха, и годишния доклад зa дейността ѝ зa 2019 г., както и годишния финансов отчет за миналата година, заверен от одиторските предприятия.

Предложението към акционерите е да се разпредели печалба за 2019 г. в размер на 2,089 млн. лева.

Печалбата преди провизии на „Инвестбанк“ е в размер на 34,949 млн. лева.

Investor.bg припомня, че конвертирането на 20 млн. евро подчинен срочен дълг в капитал ще покрие 40% от капиталовия недостиг, като банката обяви, че има план как да набави останалата част с излизане на борсата.

"Инвестбанк" имаше планове да стане публична компания още през 2007-2008 г., като тогава дори стигна до одобрен проспект за първично публично предлагане с целеви диапазон между 59 и 72 млн. лева. Заради бума в кредитирането банките с местна собственост имаха остра нужда от капитал, а еуфорията на БФБ осигуряваше гарантиран инвеститорски интерес. Преди нея успешни IPO-та осъществиха Първа инвестиционна банка (която набра 107 млн. лева) и Корпоративна търговска банка (58,5 млн. лева). "Инвестбанк" се забави и с настъпването на световната криза борсовите индекси се сринаха, което доведе до промяна на плана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още