Икономисти предупреждават за рискове при въвеждане на данък "богатство"

12.09.2017 10:35

гледано: 3112   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Как ще повлияе на бедността предложението на КНСБ за данъчна реформа – това коментираха пред Bulgaria ON AIR  финансистът Мика Зайкова и икономистът Владимир Каролев.

Припомняме, че синдикатът предложи цялостна реформа на данъчно-осигурителната тежест за следващата година, а сред предложенията бе включена идеята за въвеждане на данък „богатство“ за допълнителни жилища, скъпи автомобили, вили и яхти.

Мика Зайкова предположи, че профсъюзът се опитва така да реши проблема с неравенството. Тя каза, че от 2012 г. бедните в България са се увеличили. 

Владимир Каролев не се съгласи, че в България доходите и качеството на живот спадат. Доходите растат с 8 – 10% годишно, а инфлацията - с 1%, каза той. Разходите превишават приходите, репликира Зайкова, но Каролев не се съгласи с нея.

"България се развива по-бавно, отколкото трябва“, заяви Каролев.

Според Зайкова предложението на КНСБ е в посока прогресивно облагане, но ако се въведе действително, ще повлияе на бедността, като направи бедните по-бедни.

Каролев бе категоричен, че с преразпределението на средствата една нация не може да забогатее. Според него някои предложения на синдиката ще намалят данъчните приходи.

"Ако ще правим нещо, трябва да направим реформа на цялата данъчна система", предложи Мика Зайкова и се обяви за диференцирано ДДС.

Владимир Каролев коментира, че с данък богатство ще се увеличат бюрокрацията и разходите за данъчни служители, но не е ясно дали ще се увеличат сериозно приходите.

Рубрики
Kъм пълната версия