IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Достигаме европейската икономика само при 5-6% ръст на БВП

Банките ще затегнат кредитните стандарти заради въвеждането на Международния стандарт за финансова отчетност 9, прогнозира доц. Георги Сарийски от БАН

18:55 | 29.05.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

България има догонващо икономическо развитие и ако иска да достигне до 75% от средното ниво на брутния вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз ще са ѝ необходими 15 години, но при поне два пъти по-голям от сегашния темп на растеж на икономиката. Дългосрочната прогноза е този ръст да достигне 3-4%, а догонващият трябва да бъде поне 5-6%.

Това е един от изводите в „Годишния доклад  за икономическото развитие и политики на България: Оценки и очаквания – 2017 г.“ на Института за икономически изследвания при БАН, който представи доц. д-р Виктор Йоцов.

Според него след три години дефлация може да очакваме повишаване на цените през следващи години, което е добра новина за икономиката.

По думите му на пазара на труда през следващите три години се очаква повишаване на заетостта с 0,5% и намаляване на безработицата до нива 6-6,5%.

Макроикономически прогнози

“Най-голям принос за икономическия растеж все още има износът, но тъй като прогнозираме, че вносът ще се увеличава с по-големи темпове, влиянието на нетният износ ще намалява. Това ще бъде компенсирано с увеличаване на потреблението и на инвестициите”, посочи Йоцов.

                          Макроикономическа прогноза - БВП

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 5
BogKa
преди 6 години
Значи Комунизъм е виновен ?Е защо се оплакваш от Демокрацията тогава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
BogKa
преди 6 години
Както се казва с едни велики слова :Имало е да нема , ама такова НЕМАНЕ не е имало !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
bvg
преди 6 години
Колкото и да ми е неприятно да го напиша, толкова зле не сме били и по времето на султана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Не мисля че растеж от 5-6% годишно може да се постигне когато на власт е политическа олигархия, която навсякъде назначава свои корумпирани престъпници, мутри и мутреси.Ако ГЕРБ-аджиите не са съгласни, моля да ме опровергаят като поне приближат този растеж от 5-6% без стъкмистики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
Sakamano
преди 6 години
Чета подобни статии и се ядосвам. Индустрии които са перспективни нямат нужда от държавна подкрепа. Те сами лесно намират финансиране. Истината е, че заетостта се увеличава БЕЗ НАМЕСАТА НА ДЪРЖАВАТА. За целият ни икономически растеж, държавата има нулева заслуга. Затова е крайно време да спре да се меси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
Alx
преди 6 години
С този "материал" тази територия наречена държава ще достигне европейската икономика точно на куково лято. Изобщо за да тръгне в правилната посока тази държава трябва незабавно всички червени другари и техните фамилии да бъдат заличени от лицето на земята. Изобщо всичко що е било докоснато от ДС и Комунизма не става нищо от него. В това число псевдо демократичната партия герб. И понеже шансовете това да се случи са нищожни, то България ще става по зле, а не по добре, и ако има късмет ще се превърне в един резерват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още