IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Не се очертава ръст на лихвите по кредитите заради COVID кризата

Важно е как ще изхарчим парите от новия дълг, засега те са взети като буфер в несигурно време, каза банкерът

14:16 | 20.09.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson /Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson /Bloomberg

Банковата система не беше директно ударена от кризата с коронавируса. За момента тя е стабилна и не се очертава ръст на лихвите по кредитите. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в ефира на bTV.

Той направи сравнение с финансовата криза преди десет години.

"Предишната криза беше основно криза на ликвидността и на недоверието между банките и липса на достатъчно капитал в самите банки. За  десет години тези неща се поправиха по такъв начин, че банковата система и финансовата система на света да бъдат по-устойчиви на шокове, дори някои непредвидими шокове. Така че днес в България и по света банките са в много по-добро здраве, отколкото в предишната криза", коментира Хампарцумян. 
 
Той беше категоричен, че банките са най-сигурното място, където да си държим парите и спестяванията от 57 млрд. долара доказват това.


 
В същото време лихвите на депозитите паднаха до 0%. 
 
"Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо. Иначе какъв е стимулът на един предприемач да си влага парите, да рискува, да не спи, ако може просто да сложи един депозит и да си живее от него", обясни банкерът. 
 
Относно новия дълг от 5 млрд. лева, който държавата ни изтегли преди дни,  той каза: "Технически операцията е блестяща. Това, което е важно за мен, е как ще изхарчим парите. Засега те са взети да се създават буфери в едно несигурно време. Как държавата харчи тези пари - с какъв мандат, за какво. Това предстои да научим. Благоразумно изхарчените пари ще доведат до нещо повече", коментира банкерът.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 3 години
КЕША за който говориш са парите в обръщение които за шест месеца са нараснали с цели 18 % !!На годишна база това прави 36 % !!!Кешовите пари са се увеличили с 3 млрд. лв. от 17 на 20 милиарда. !!Виж задълженията към банките където скока е от 10,4 млрд.лв. на 17,7 млрд.лв.!!Нов външен дълг от 5 млрд.лв. е показателен за това какво се случва в държавата!!Увеличеният баланс на Управление емисионно на БНБ от 44 млрд. лв. на 54 млрд.лв. е в резултат от поведението на ПРАВИТЕЛСТВОТО което ни загробва с нови задължения. Що се отнася до парите от ЕС те ще бъдат давани под условие и обременени с тежести от минали неправилно усвоени средства. С новият дълг от 5 милиарда Борисов и стоящите зад него кукловоди се надяват на безпроблемно изкарване на мандата , а после каквото ще да става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Вместо да слушаме тези душеприказчици , е по добре дапогледнем балансите на Управление емисионно на БНБ. Там нещата са стряскащи!!За шест месеца ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ БАНКИТЕ са нараснали със над 7 милиарда лева!!!За шест месеца парите в обръщение са нараснали с 18 % !!!!Фискалният резерв е намалял с 2 милиарда лева и е на критичен минимум от 7 млрд. лв.ПРАВИТЕЛСТВОТО ТЕГЛИ НОВ ЗАЕМ ОТ ПЕТ МИЛИАРДА ЛЕВА !!!Всичко това ми напомня на едни времена от 1996 - 97 година, които за по младите не значат нищо!!ИДВА ЖАН - ВИДЕНОВА ЗИМА, КОЯТО МЕДИИТЕ УСЛУЖЛИВО ПРИКРИВАТ с интервюта на лисици като тази от снимката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Централните банки им играят сечено. Нормално е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
"Tой беше категоричен, че банките са най-сигурното място, където да си държим парите и спестяванията от 57 млрд. долара доказват това."Това важи ли за една банка, на която държавата удари едно рамо преди 2 месеца? А и в предишни години го бе правила с едни 800млн.лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Лихвите по депозитите са 0.00% , защото банките нямат парички да плащат лихви, а не защото са пълни с кеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още