IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Сега е добър момент за ERM II

1,5 млрд. лв. ще отидат само за запазване на заетостта, обясни финансовият министър

10:20 | 22.04.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Финалът на изпълнението на критериите за влизане във валутно-курсовия механизъм ERM II, договорени през лятото на 2018 г., може да е през следващите няколко седмици. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира в ефира на bTV темата с влизането на България в така наречената „чакалня“ за еврозоната. Той бе категоричен, че сега е добър момент да направим тази стъпка.

Не искам да избързвам с конкретна дата, имаме интензивни разговори и с ЕЦБ и с ЕК, каза още Владислав Горанов, с което водещият прецени, че темата е изчерпана и не последваха уточняващи въпроси. Не стана ясно и какво имаше предвид вчера премиерът Бойко Борисов, който обяви, че „до края на седмицата вероятно ще подадем готовите документи за ERM II”.

По информация на Investor.bg на 28 април изтича срокът, в който България трябва да изпрати до ЕЦБ официалните резултати от изпълнените препоръки, дадени от европейския банков регулатор на нашите кредитни институции след края на стрес тестовете. От това дали ЕЦБ ще сметне задачата за изпълнена, зависи дали кандидатстването на страната за влизане в ERM II ще бъде одобрено.

Горанов защити икономическите мерки, които държавата предприема в полза на гражданите и бизнеса. "Държавата отпуска 1,5 млрд. лв. само за запазване на заетостта. Те ще бъдат пренасочени към фонд „Безработица”, за да помогнат мярката 60/40. Това не са ли безвъзмездни средства? Така финансовият министър отговори на критиките, че не се отпускат достатъчно безвъзмездни средства за засегнатите от кризата с коронавируса бизнеси и граждани. 

„Как хората си представят безвъзмездните суми -  да разхвърляме пари на жълтите павета от правителствения самолет“, риторично попита финансовият министър.

По думите му за миналата година държавата е платила 25 млрд. лв. заплати. „Ако раздаваме, колко ще издържи икономиката според вас? Самоосигуряващите се лица попадат като правна възможност в графата за безлихвените отсрочени кредити от Банката за развитие. Никой няма за цел да унищожава нищо. Кризата с коронавируса е навсякъде и свари доста хора неподготвени. Все още съм оптимист, че стоим добре в пандемичната криза", заяви той.

Ако има безработни вследствие на кризата, то те ще получават обезщетение от държавата. Мярката „60 на 40” дава възможност работодателите да не освобождават служители, но по нея може да се кандидатства, когато има поне 20% спад на оборота през март 2020 г., обясни още Владислав Горанов. Към момента 70 хил. души са в обхвата на схемата и са запазили работните си места, допълни той.

Финансовият министър призна, че е трябва да се помисли и за семейства, при които сумарният доход за периода на кризата е под определен минимум и да се търсят допълнителни инструменти за подкрепа”. Горанов подчерта, че некоректните към хазната няма как да получават финансова помощ.

"Системата с грантовете не работи до безкрай. Не можем да коментираме безвъзмездните средства безкрайно. Няма да могат да получат безлихвени кредити само хората, които не са в затруднение. Има различни казуси, работим по нови мерки постоянно със социалното министерство. Ще бъдат подпомогнати по някакъв начин и хората, които запазват работата си, но са с орязани заплати в кризата. Готвим се и за взимането на дълг, за да имаме сигурни заплати за военните, учителите и др.", обясни финансовият министър.

Горанов заяви още, че планът за излизане от кризата ще дойде, когато страната си позволи разхлабване на мерките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Да точно, добър момент за да ни откажат влизането в Еврозоната точно сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Frosty
преди 3 години
На тази марионетka Горанов сериозно му xлопа дъckaта, като u на шефа му Борисов.Според прогнози на икономисти tikvonomikata на Боkо от Банкя през 2020-та ще потъне на -8%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
да си купим фабрика на 8и септември ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 3 години
Подготовката на Република България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз е с пренебрегване, че Европейската централна банка неправилно въвежда в употреба евро. Грешката на централната банка подсигурява възникване на щети. Подходът за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз подпомага за нови български щети. Сега, колкото повече Министерството на финансите изпълни приетия план толкова Република България е с по-големи щети.За устойчив просперитет на еврозоната е необходимо правилно въвеждане в употреба на евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
ANAV
преди 3 години
Аз да попитам - за да не изпуснем влака ли се налага това влизане в ERM II. От всичко, което изчетох, разбрах, че няма да можем да се възползваме от тези саупове и да се финансират търговските банки, защото сме във валутен борд. От друга страна застрашена ли е банкова система от фалити и ако е така не е ли застрашен валутният борд при положение, че ще настъпи масово теглене на левови депозити в евро, което ще стане също и ако се промени курса на еврото? Не разбирам реалната причина за тази кандидатура, може би целта е да се променят условията на валутният ни борд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Крайно време е да се включим и ние в солидарен емитент по Еврооблигации, с които да се запълнят огромните дупки в Испания, Италия и Франция, не трябва да се изостава ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
на тоя малoумния Горски дет е завършил изгорелото у Свищов явно ше му пратат специален известител на крака да му кае, че нема флиза никъде, щот те споменаха неколкократно, че нема стане поради липса на далавера ама сeлянина явно не го е смлял още горе с бъбрека ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
А тия 2 банки, как си вдигнаха капиталовата адекватност за 2 седмици, по време на криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Ewollide
преди 3 години
Верно, ама сигурен ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още