IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Близо 500 млн. лв. годишно губим от некоректно отчитане на обороти

Не се очаква сериозен инфлационен натиск заради въвеждането на еврото, категоричен е финансовият министър

16:00 | 08.03.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Държавата губи близо половин милиард лева от некоректно отчитане на обороти. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол, цитиран от Агенция „Фокус“.

Според него 330 млн. лв. губи държания бюджет от неплатени данъци и осигуровки в т.нар. кешови икономически сектори - заведения за обществено хранене, барове, дискотеки, търговци на дребно на храни и облека, места за настаняване, останалите - над 160 млн., са неплатени публични задължения от търговци, извършващи продажби през електронни магазини", обясни Горанов.

Той посочи още, че се очаква до края на септември всички софтуери за управление на продажбите да отговарят на изискванията на Наредба Н-18 за касовите апарати.

Горанов уточни, че удължаването на сроковете засяга около 80% от търговците в страната.

Финансовият министър подчерта, че регистрираните по ДДС търговци, които използват обикновени касови апарати, запазват ангажимента си до края на този месец да актуализират софтуера на фискалните си устройства или да закупят нови, ако софтуерът им не може да бъде обновен. 

Над 50 хил. касови апарати вече са адаптирани и в реално време предават данни към сървърите на Националната агенция за приходите (НАП).

От думите на Горанов стана ясно още, че най-големите рискове са свързани с ресторантите, хотелите, заведенията за обществено хранене от друг тип, където често и системно се избягва отчитането на всички обороти. „Създаването на софтуери в съответствие с логиката и алгоритъма на наредбата ще премахне тази възможност. Това създава доста съпротива и напрежение в част от икономическите субекти, които досега са разчитали техният бизнес модел да включва и полагаемото за държавата. Много български търговци, изкушени от това, че минава през техните сметки, смятат ДДС за част от техния бизнес модел“, допълни още министърът.

По данни, цитирани от министъра, спрямо 2014 г. с 50 на сто се подобрява събираемостта на данъчните приходи, или близо 14 млрд. лева повече, което надхвърля темповете на нарастване на икономиката. „Дълбоко се съмнявам, че има повече от 10% от ресторантите в София, които са напълно редовни“, добави Владислав Горанов.

Относно предстоящата кандидатура на България за валутно-курсовия механизъм ERM II и евентуално приемане на еврото няколко години след това, министърът на финансите напомни, че не се очаква сериозен инфлационен натиск заради въвеждането на общата европейска валута.

По думите му в страните, които през последните години са приели еврото, или изобщо не се отчита инфлация заради това, или инфлационният ефект е минимален и не надхвърля 0,3 процентни пункта, като основен принос за увеличението на цените идва от закръглянето им от продавачите.

„Дори и в най-лошия случай инфлацията вследствие на прехода към еврото е много под 1%“, заяви министърът като допълни, че все пак трябва да се има предвид, че повечето изследвания показват относително по-силен инфлационен ефект върху някои услуги, като сред тях Горанов посочи заведения, битови услуги. Това означава, че потребителите на тези услуги, които в по-голяма степен ги ползват, могат да почувстват индивидуално инфлацията в по-голям размер, обясни той, цитиран от БТА.

Като цяло естествените процеси за увеличение благосъстоянието и доходите в икономиката неминуемо ще водят до увеличение и на цените, защото когато един работник в хлебопекарна получава не 300 лева, каквато беше минималната заплата в края на 2014 г., а 560 лева, е нормално тези по-високи трудови разходи да бъдат пренесени в цената на крайния продукт и респективно да бъдат отнесени по цялата верига на себестойност, заяви министърът и изтъкна, че колкото по-богати ставаме, толкова повече ще растат цените.

Финансовият министър напомни, че приемането на еврото не е едностранно желание на България, а е задължение на държавата, което произтича от Договора за присъединяване към ЕС, като в правния акт няма предвиден конкретен срок за въвеждането.

Горанов изтъкна, че влизането във валутния механизъм е политическо решение и зависи и от склонността на държавите членки за разширяване на Еврозоната, като отбеляза, че страната повече от 20 години е в режим на постоянна готовност. Той напомни, че за да стане страната част от Еврозоната, България трябва да покрие определени критерии, дефинирани в Договора от Маастрихт и допълни, че страна покрива четири от петте технически критерия - инфлация, бюджетен дефицит, държавен дълг и дългосрочен лихвен процент, което е констатирано от ЕЦБ и ЕК през 2014 г., 2016 г. 2018 г. С присъединяването към ERM II страната ще изпълни и петия критерий, който е за България, като се има предвид механизма на функциониране фиксиран валутен курс спрямо еврото, е по-скоро възприет като формален акт.

Правителството и БНБ са ангажирани до приемането на страната в Еврозоната режимът на фиксирания курс да не бъде променян и влизането на страната в Еврозоната да стане с курс 1,95583 български лева за евро, напомни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 17 rate down comment 2
Императорът
преди 5 години
Не се ли намери някой да запита тоя индивид: защо в незаконните хъхрешки свърталища и развъдници никога не влизат данъчни, макар там да работят с години наред незаконни сергии, павилиони, магазини, заведения - без регистрирани фирми, без разрешителни, без касови апарати - без НИЩО - работят си съвсем открито - и когато разследващи журналисти питат търговците от вечно толерираното племе - платили ли са някога и стотинка данък, те им се смеят в очите !!! Къде и в кой закон е написано, че *** се освободени от данъци ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
polki
преди 5 години
Служители на НАП са провели тайна операция на територията на село Марково, съобщава Родопи-инфо, цитирайкси свои източници в селото. Целта на тайното мероприятие е била да се заловят нарушители, които ощетяват фиска и нанасят щети на държавния бюджет. За целта двама служители на държавната агенция се появяват в читалището на селото, в деня, в който танцовия състав има сбирка. Заявили на членовете на танцовата група, че са нови жители на селото и искат да се запишат за членове на състава им. Никой не се усъмнил в истинността на думите им и били приети да участват в тренировката на състава. Два часа служителите на НАП, под прикритие, друсали хора и ръченици, правейки се на танцьори. Накрая членовете на състава започнали да събират помежду си по 1,50 лв. за да покрият част от разходите по наемането на хореограф и други дребни харчове. В този момент двамата данъчни се изпънали и извадили служебните си карти.Поискали от служителите на читалището в Марково обяснения защо не им се издава касов бон за 1,50 лв. Да се смееш ли, да плачеш ли?, коментираха запознати със случая марковци. "Всичко в държавата е цъфнало и вързало, само левчетата на бабите от танцовия състав останаха необложени", заяви местен зевзек.Прочети повече в Blitz.bg: https://***.blitz.bg/obshtestvo/regioni/danchni-pod-prikritie-drusat-dva-chasa-khoro-za-kasov-bon_news661294.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
А колко ще загубим, ако половината онлайн търговци си закрият българските фирми и се регистрират в чужди държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Явно парите за крадене на партийните фирми не стигат и затова е цялата аларма. Тези от ГЕРб нямат наяждане просто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
ееххх др.горанов . за 500млн. данъци , сте назначили над 3500 данъчни във фискален контрол + поне още толкова по разни други "репресивни" служби , или 7000х12х1500лв заплата = 126млн лв без премийте , а сега и осигуровките да добавим 50млн. лв , а сега и режиймите им да добавим 50млн. лв. . излиза ли сметката др.горанов ? вече говорите да затворите терминал 2 за младите - разбирай студентите , да работят задължително по разпределение , ами да ви минават мисли защо така се случва др.горанов та не искат да работят в БГ и да регистрират фирми ?а в същото време , цитирам :Държавната ББР под ръководството на Стоян Мавродиев раздава все повече заеми на близки до властта бизнеси, които друг не иска да финансира.Половината от кредитния портфейл на банката вече е концентрирана в 10 групи, сред които изпъкват имена като Пеевски, братята Домусчиеви, Георги Самуилов.говорим за 714млн.лв или 88% от кредитния портфейл на банката е раздаден на такива герои ... а иначе е Българска Банка за Развитие на малкия и среден бизнес в БГ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 5 години
Вие губите , ние печелим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
А пък ние данъкоплатците губим едни над 5 млрд лв на година в корупционни схеми!Горанов да каже нещо по въпроса!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
Докато тези на снимката горе - момчето с дистанционно образование в корумпираното школо на Паричка Мадамов и счетоводителката на цар Киро, които запазиха нивата си каквито са, ни водят финансовата политика, нищо по-добро не ни очаква. Машинации, кражби, лъжи, лутане в нищото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
Ruddy
преди 5 години
А и също губим ,над 50 процента от доходите си,под формата на вашите данъци,осигуровки,акцизи и какво ли още не,въпреки ,че през Османската империя е било само десятък!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още