IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Varengold Bank започва дейност в България

Банката е специализирана във финансиране на небанкови институции, предоставящи финтех решения – предимно платформи за споделено кредитиране

13:37 | 23.11.18 г. 3
<p>
	Сергей Пантелеев, управител на клона на Varengold Bank в София. <em>Снимка: Varengold Bank </em></p>

Сергей Пантелеев, управител на клона на Varengold Bank в София. Снимка: Varengold Bank

Германската банка Varengold Bank започва дейност в България с идеята да подкрепя нови компании и бизнес модели, предоставящи иновативни решения.

Varengold Bank е специализирана в т. нар. Marketplace Banking, което включва финансиране на небанкови институции, предоставящи финтех решения – предимно платформи за споделено кредитиране (peer-2-peer lending platforms).

“Платформите за споделено кредитиране променят напълно финансовата индустрия и постепенно ще заменят традиционните модели за предоставяне на заемни средства", заяви Сергей Пантелеев, управител на клона на Varengold Bank в София. Според банката подобни платформи осигуряват по-добри условия на кредитополучателите, подобряват достъпа до финансиране за потребителите и компаниите и улесняват процеса по набиране на капитал. 

По официални данни през 2017 г. през peer-2-peer платформите за кредитиране в Европа е отпуснато финансиране за 3,8 млрд. евро. Очакванията са този обем да се утрои до 2022 г. заради проникването на технологиите и навлизането на новите регулации като например PSD 2, които ще улеснят финтех компаниите в привличането на клиенти, търсещи едновременно удобство и сигурност.

"През следващите 2-3 години очакваме силно навлизане на финансовите технологии в световен мащаб, в това число в Югоизточна Европа, включително в Румъния и България. Ние ще подкрепяме тези нови финтех решения с нашите продукти, за да помогнем на техните създатели да разраснат бизнеса си по-мащабно”, допълва Пантелеев, който има 12-годишен мениджърски опит в най-голямата кредитна институция в България.

С подкрепата на поделението за търговско финансиране на Varengold в Хамбург клонът на германската банка в София ще предлага и атрактивни финансови продукти на международни външнотърговски компании. Той ще е основен център на Varengold Bank при разширяването на дейността на институцията в Югоизточна Европа.

Varengold Bank AG е базирана в Германия, основана първоначално през 1995 г. като дружество за управление на активи, а през 2013 г. получава пълен лиценз за банкова дейност. Централата ѝ е в Хамбург, има офиси и в Лондон.

Активите на Varengold Banк към юни достигат 665 млн. евро, а капиталът от първи ред на банката надхвърля 28 млн. евро. Акциите на германската банка се търгуват на фондовата борса във Франкфурт (Deutsche Böerse) от 2007 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Споделено кредитиране ми звучи като- кредити на юруш, на цели групи. кандидатстваме трима души за потребителски кредит - единият си прави банята, другите двама му ги връщаме. Така и за банката е по-сигурно, и за клиентите е по-леко. Иначе сам да се нагърбиш с кредит си е отговорно. Затова кредитите трябва да се казват - безотговорни, а не споделени. Така и рекламата ще е по-агресивна от типа - вземаш и не връщаш. Така цял един народ ще се втурне, няма да има на работа кой да ходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
bertram
преди 5 години
i-новативни лихваримерси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Todor Sabev
преди 5 години
Когато чуем за иновации при кредитирането. Винаги следва на ......ране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още