IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Стоев: Дефицитът в бюджета е сигнал към МФ за намаляване на харчовете

Докато МФ спазва програмата си и няма актуализация на бюджета, няма причина да очакваме пренасяне на политическия натиск върху финансовите пазари, каза той

15:50 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Георги Стоев: Дефицитът в бюджета е сигнал към МФ за намаляване на харчовете

„Докато Министерството на финансите спазва програмата си и няма актуализация на бюджета и нужда от ново финансиране на публични разходи, то няма причина да очакваме пренасяне на политическия драматизъм върху финансовите пазари“, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът от Industry Watch Георги Стоев във връзка с излишното политизиране на въпросите за дълга и бюджетния дефицит у нас.

„Самото емитиране на облигации не може да e повод за вот на недоверие“, заяви още Стоев по отношение на мотивите на ГЕРБ за внесения пети вот на доверие, а именно – провал във фискалната политика.

Припомняме, че в края на миналата седмица правителството на Пламен Орешарски ратифицира емитирането на нов външен заем в размер на 1,5 млрд. евро. Средствата са предназначени за покриване на плащанията по емисиите глобални облигации на стойност около 1 млрд. долара, чийто падеж настъпва през 2015 г., както и за покриване на недостига в бюджетния дефицит.

„Средствата ще бъдат достатъчни за плащанията по главницата на емисията с падеж януари 2015 г. С оглед на краткия хоризонт пред правителството обаче бюджетният дефицит ще бъде равен приблизително на годишния, който ще бъде около 1,5 млрд. лв., но това може би ще се случи в рамките на 7-8 месеца, а не на 12 месеца. Т.е. парите ще стигнат и за двете цели, но вероятно ще има краткосрочни ликвидни проблеми през зимата“, коментира още Стоев.

„Възможно е да има лека корекция на лихвите, но в крайна сметка не става дума за нова ситуация. Това, което планираше Министерството на финансите, го направи. Нямаше какво да изненада пазарите“, сподели експертът по отношение на ниските доходности по последните емисии държавни ценни книжа. „На второ място – политическата обстановка беше нестабилна и миналата година. Паралелът между двата периода може да покаже, че, ако лихвите са били благоприятни, то няма причина да очакваме някакви драматични движения по лихвите.“

„До момента натрупаният дефицит е приблизително равен на половината от заложения за цялата година, но говорим само за период от четири месеца, а не за шест. Има едно изпреварващо дефицитно харчене, което обаче е в рамките на контролируемото“, каза иконимистът. Той допълни, че това по-скоро е сигнал, който трябва да разчете Министерството на финансите и да направи консултации с останалите ведомства за по-консервативно харчене.

Ако се стигне до предсрочни избори наесен, има опасения, че бюджетът за следващата година може да не бъде приет навреме.

„Tова се е случвало и в предходни години. Няма нищо притеснително бюджетът да се приеме в самата фискална година“, коментира Стоев темата. „Проблемът е свързан основно с капиталови разходи и други, които трябва да се планират по-рано. В тази връзка текущите разходи, като заплати и издръжки, ще бъдат продължени автоматично от предходната година, докато всички останали значими разходи ще бъдат замразени.“

Цялото интервю с икономистa от Industry Watch Георги Стоев можете да видите на сайта на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още