IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Стоев: Не е в интерес на данъкоплатците бюджетният дефицит да надхвърли 3%

Правителството би трябвало да следва балансирана бюджетна програма, заяви икономистът

14:30 | 26.09.14 г.
Г. Стоев: Не е в интерес на данъкоплатците бюджетният дефицит да надхвърли 3%

Бюджетният дефицит не трябва да прехвърли прага от 3%, защото това не е в интерес на българския данъкоплатец. Това каза пред БНР икономистът Георги Стоев от "Индъстри уоч".

Анализаторът припомни, че данните за полугодието не са особено оптимистични най-вече заради неизпълнението на приходите в хазната. В същото време ръстът на разходите беше доста по-голям от планираното и имаше няколко необичайни разхода за бюджета за тази година, каза той.

За да не влезем в процедура за свръхдефицит (която ЕК започва, ако някоя държава прехвърли прага от 3 на сто), дефицитът в края на годината трябва да е в рамките на 2,3 – 2,4 млрд. лв.

По повод неофициалните коментари, че дефицитът в бюджета ще е над 3 на сто,  Георги Стоев заяви, че това не би могло да се обясни само по линия на приходите, където имаме неизпълнение с около 1,5 млрд лв.

„Най-важното е да се не стига до свръхдефицит не толкова заради самата процедура, колкото заради интереса на данъкоплатеца. За да бъде защитен неговият интерес, правителството би трябвало да следва балансирана бюджетна програма и бюджетът да се балансира с орязване на някои разходи, които не са от крайна необходимост за българския гражданин“, препоръчва той.

Стоев обясни и какво ще последва при процедура за свръхдефицит – според него ще последва „настръхване на финансовите пазари“, тъй като правителството ще даде сигнал, че не контролира своите фискални дела.

В началото на 2015 предстои голямо плащане на външен и на вътрешен дълг. Ако трябва да се търси ново дългово финансиране, за да се рефинансира този дълг, ще бъдем в ситуация, при която пазарите ще са по-предпазливи към нас, което означава по-високи лихви и съответно разходи за българския данъкоплатец. Затова трябва да се стремим да не надвишаваме прага от 3%, обясни Стоев.

Припомняме, че в бюджета за тази година бе заложен дефицит от 1,472 млрд. лв., или 1,8% от БВП. В края на юли обаче той достигна 1,147 млрд. лв. (1,4% от БВП).

В момента заради надценените приходи и замразените евросредства служебният кабинет готви актуализация, като се очаква параметрите да бъдат официално оповестени до няколко дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още