IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на фондовете започна пазарни консултации за заеми за по-малки и средни фирми

С бюджет на финансовия инструмент от 29 млн. лева ще се подкрепи нов портфейл от кредити за 41 млн. лева

11:50 | 22.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Фонд на фондовете започва подготовката на нов продукт за финансиране на малкия бизнес, съобщиха от дружеството Фонд мениджър на финансови инструменти в България.

Първият етап е провеждането на пазарни консултации, които имат за цел да се постигне оптимална структура на продукта. Като се базира на възможностите за предоставяне на средства за споделяне на риска и определи параметрите на финансовия инструмент, Фонд на фондовете ще идентифицира настоящите потребности на пазара и потенциалните финансови посредници.

Средствата са осигурени по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК), съфинансирана със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Процедурата ще е в съответствие с целите на ОПИК и особеностите на целевата група. Прилагането на инструмента ще облекчи трудностите, изпитвани от фирмите при търсене на достъпно като цена финансиране, свързано с нивото на риск, на което ги определят банките.

От Фонд на фондовете са убедени, че това ще допринесе за подобряване на достъпа на компаниите до външно финансиране при изгодни условия.

Бюджетът на инструмента е 29 млн. лева и ще подкрепи нов портфейл от кредити в размер на 41 млн. лева, при които до 70% от всеки кредит ще се финансира от Фонд на фондовете.

Конкретните параметри на заемите ще бъдат определени след приключване на пазарните консултации.

Финансирането е подходящо за подпомагане закупуването на машини, оборудване, автомобили, както и лизинги, оборотни средства и др.

Консултациите се провеждат от 21 ноември до 12 декември 2019 г. (включително). Резултатите от тях ще бъдат обобщени и оповестени в доклад, който ще бъде публикуван на страницата на Фонд на фондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още