IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският социален съвет предлага минимален доход от 400 до 1000 евро в ЕС

Трябва да се отчетат реалностите в по-бедните страни-членки, коментира социалният министър Хасан Адемов

14:57 | 03.12.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският социален съвет предлага минимален доход от 400 до 1000 евро в ЕС

Европейският икономически и социален съвет (ЕИСС) ще настоява всички държави членки на Евросъюза да въведат до 5-6 години минимален доход, който да бъде между 400 и 1000 евро, според различните държави. Това е един от елементите на концепцията ни за социална Европа и начин да се избегне социалният дъмпинг, който "храни" екстремизма и ксенофобията, коментира пред журналисти президентът на Съвета Анри Малос, цитиран от БТА.

Той уточни, че много скоро организацията ще представи това предложение в Европейския парламент.

Припомняме, че Франция вече поиска държавите от ЕС да приемат минимални нива на заплащане като част от мерките за борба със социалния дъмпинг. В навечерието на изборите за Европарламент Париж реши да предприеме офанзива срещу нископлатените временни работници.

Малос уточни, че предложението за минимален доход е повече от препоръчително, като ще се настоява ЕК да поеме ангажимент заедно с държавите членки.

В много държави има минимален доход. Например във Франция всеки, който легално е в страната, трябва да получава като минимум определена сума. Ако не я получава от трудови доходи, тогава държавата го компенсира с тази сума, коментира Малос. Той допълни, че следващата цел на ЕИСС е постепенно тази "ножица" от 400-1000 евро да се затвори (сближи) в държавите членки.

Идеята за минимален доход в Европа трябва да се съобрази с реалностите в по-бедните страни-членки на ЕС, коментира социалният министър Хасан Адемов. Той посочи, че целта очевидно е да се намали разликата между ниските и високите доходи, между различните нива на заплащане в отделните европейски страни, каза министърът.

Той изрази надежда следващата Европейска комисия да бъде в състояние да стигне до минимални нива на заплащане, които да са общоприемливи и възможни за реализиране, без да увеличат безработицата. По думите му и през следващите години България ще има догонваща политика по отношение на заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
А, да попитам аз. Кога БГ бизнесмена, ще направи минималните заплати 400 евро ако не бъде непрекъснато притискан от държавата. Категоричния отговор е ...никога, защото е ужасно алчен. Така, че тази идея е страшно добра и навременна. А, пари откъде ще кажат БГ бизнесмените с мутренски манталитет...пари в държавата има предостатъчно...в банките има 55 милиарда депозити/на граждани и фирми/, пари който само дремат на депозит...ако се завъртят в икономиката поне половината...икономиката ще "хвръкне"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 10 години
То и аз искам да видя как Бг теглилите ипотека за 20 30 години , ще смогват да си плащат и храната и сметките и ипотеката с тази хипер i дето се задава , как работодателите (правителство) ще дават индексирани заплати (или пенсии ) като 300 (150) лева и сега ги зорят много ....... ще има много цигу мигу .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Най-после се сетиха за неравенството. Надявам се идеята да се развие, не само на думи. Повечето тука са забравили, (ако изобщо са го разбирали) че съвременната икономика се крепи на потреблението. Няма потребление = фалит за всичко. Предложената мярка би повишила значително потреблението в по-бедните страни, включително и на стоки произведени в по-богатите държави, т.е. ще има директна полза и за техните икономики. Да вземем пример с тези еврофондове дето все не се доусвояват. Ако тези пари отиваха директно в сметките на пенсионери и работещи в сферата на здравеопазването, образованието и подобни, ефекта върху икономиката би бил много по-голям, просто защото парите ще бъдат бързо изхарчени и ще влязат в реалната икономика. От там ще се повдигне и дребния и среден бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Срещу всяко подбно предложение аз винаги ще съм ТВЪРДО против. Подобни неща не се измерват с доходи или пари в брой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Мисля че (за всеки случай) трябва да се подготвим за един момент, в който ще ни предложат на тепсия (за всеки българин) тези доходи в порядъка около 400 - 1000 евро НО срещу това ще бъде поискано ДА СЕ ОТКАЖЕМ (доброволно, разбира се) от доста други неща (например като суверинитет, част от територия или др. под.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
боже, боже....не мога да повярвам, че в този форум се намирал човек, който не само, че вижда обективно реалността, ами и я назовава! Евала!Много е ясно, че парите са си тук....ама натрупани в има-няма 15-20 хиляди сметки! Дават мижави заплати, циганят се за бонуси, ама искат да си на разположение 24/7! И после реват- ама тя държава ти удря с данъци! Ами ше ви удря... НЕ умеете (капиталистите) да си цените хората, не ги уважавате....изтисквате ги на макс, а после се чудите защо на тях не им дреме за "бизнеса ви" и чакат да удари 17 ч - и дим да ги няма!Уважавай- за да те уважават, плащай- за да получиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Много наивно е да смяташ, че при липса на работещио правосъдие, някаква мярка спусната от Брюксел, че размърда олигарсите. Причината е много проста, че ако Брюксел реши да ни наказва, той ще заведе дело срещу държавата, а не срещу малкия процент олигарси. И кой пак ще плаща? Истината е в морала и работеща съдебна система. Но това няма да го видим в този живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Парите ги имаме в икономиката си . Просто са съсредоточени в много малък брой хора. Те са тези които задушават дребния и среден бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
..Тези хора към които биха били насочени тези мерки са и потенциалните клиенти на средния и дребния ни бизнес! Нали на някой трябва да може средния бизнес да продава!? Какво би купил човек на който дохода му стига колкото да не умре от глад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Изобщо не съм ляв.:))).. "Справедливост се постига със работеща съдебна система, а не с нормативно уреждане на правото ти на живот с 400 евро"Именно! Ако имаше работещо правосъдие, доходите биха били различни. Разходите на домакинствата /като структура/ също. *** сред "бизнеса" биха били в рамките на санитарния минимум, което би освободило ресурс за читавия бизнес. Този бизнес, който наистина произвежда блага срещу ресурса който ползва. Нямаше да има такава нужда от изкуствено поддържани програми за заетост което е на практика това срещу което си. :)Подобно решение на Брюксел би пратило на феодалите ни следното послание. Как ще се разберете помежду си, кой колко ще краде, как ще въртите, как ще сучете, от питата за гражданите ТРЯБВА да остане определена част. Другото си го разпределяйте. Това е! А и да не забравяме че тези които харчат у нас са точно тези хора за които биха били предназначени тези мерки. Не милиардерите внасят най много в хазната а ТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още