IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Инвестициите в услуги ще са по-големи, ако ДСК придобие SG Експресбанк

БНБ може да определя таксите единствено за основна банкова сметка, посочи Стефан Христов от фондация "Граждани без бюрокрацията"

15:00 | 02.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На потребителите би могло да се отрази добре придобиването на SG Експресбанк от Банка ДСК, защото инвестициите, които са за разработка на нови услуги, ще бъдат по-големи и съответно - услугите ще бъдат по-добри.

Това прогнозира по БНР Стефан Христов от фондация "Граждани без бюрокрацията".

Финансовият експерт, който следи отблизо развитието на банковия пазар, коментира, че обединението на банки е положителен процес.

“Тъй като регулацията върху една финансова институция е изключително тежка, а в последните години сме свидетели на натиск от европейски институции, промяна на международни счетоводни стандарти, колкото по-голяма е една банка, толкова по-лесна е за надзор”, посочи още той.

Христов е категоричен, че БНБ може да определя таксите единствено за основна банкова сметка.

Изказването му е по повод влезлите в сила от 1 август нови тарифи за такъв вид сметка, според които поевтинява тегленето на суми от банкомат на собствената банка и се повишават таксите за тегленето на пари в брой директно от банковия офис.

"Става дума за платежна сметка за основни операции, описана в Наредба 3 на БНБ. Такава платежна сметка може да има единствено лице, което никога не е било клиент на банковата система. Мога да ви уверя, че и човекът, който рови в кофата, вероятно някъде има сметка, която дори да е с отрицателно салдо", коментира експертът.

Той припомни, че създаването на тези сметки е по евродиректива, за да може хора, които не са клиенти на банковата система, по-лесно да могат да станат такива срещу по-приемливи такси. "Това са основно студенти, имигранти, пенсионери, на които им се превеждат суми по банков път", поясни Христов.

Той добави, че в последните десетина години сме свидетели на сериозни ограничения за плащанията в брой не само в България и допълни, че все повече клиенти използват картите си за плащане на стоки и услуги.

По думите му и все повече се стимулират електронните разплащания и банките все повече се стремят да намалят броя на клоновете и служителите си, затова и предлагат денонощно обслужване в зони, където тегленето и внасянето на пари става чрез машини.

„Кешът не е желан от банките, той е много скъп за обслужване, има много високи изисквания за сигурност и идеята е всичко да е електронно“, напомни Стефан Христов.

Той смята, че колкото е по-висока месечната такса на картата или тя е включена в пакет, толкова банковите такси са по-ниски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още