IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones: Еврооблигационната емисия на България вероятно ще е 10-годишна

Според Ройтерс пък новият български външен дълг ще бъде емитиран с различен матуритет - 10- и 15-годишни облигации

18:13 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Dow Jones: Еврооблигационната емисия на България вероятно ще е 10-годишна

Според агенция Dow Jones Newswire, след успешното приключване на т.нар. "роуд шоу" (срещите с потенциални инвеститорите, които българските власти проведоха във Франкфурт, Лондонското сити, Париж и Виена), финансовото министерство на България е взело решение да емитира 10-годишни еврооблигации за 1,5 млрд. евро с падеж през септември 2024 година.

Проявеният от европейските инвеститори интерес предполага, че средната доходността (лихвата) по новите български евробондове ще бъде около 3,15%, което е в рамките на прогнозите на редица финансови експерти и икономисти за доходност около 3% и под по-песимистичната прогноза в началото на седмицата на премиера на страната Пламен Орешарски за средна доходност около 4%.

Очаква се пласирането на новия държавен дълг на България под формата на 10-годишни еврооблигации да стартира още днес - след края на "роуд шоуто" във Виена.

Информацията на DJNewswire обаче не потвърждава вчерашната новина на агенция Ройтерс, че този нов български външен дълг ще бъде емитиран на два транша с различен матуритет (падеж) - 10-годишни и 15-годишни еврооблигации. Това е отчасти притеснително, тъй като показва нежеланието на чуждите инвеститори да поемат риска на по-дългосрочните книжа и може да се обясни с понижаването на рейтинга на България до една степен над неинвестиционното ниво от страна на агенция "Стандард енд Пуърс" по-рано този месец, както и с действията на държавата за спасяване на четвъртата по големина банка в страната - КТБ.

Най-вероятно днес до ранния следобед инвеститорите ще могат да подават заявки за количеството, което биха искали да купят, както и за исканата от тях доходност. След това на база на подадените поръчки Министерството на финансите заедно с мениджърите на емисията (банките Citigroup, HSBC и JP Morgan Chase) ще вземат решение за разпределението на книжата и ще обявят резултатите от предлагането.

Целта на предстоящото емитиране на нов български държавен дълг на международните пазари е да се съберат средства (3 млрд. лева), с които да се рефинансира падеж на стари облигации за около 1,1 млрд. лева (книжа за 698 млн. долара с падеж на 15-и януари 2015-а) и за покриване на бюджетния дефицит през настоящата година (за около 1,3 млрд. лева). Трябва да напомним, че доходността (годишната лихва) на изтичащите в началото на следващата година доларови облигации беше около 8,2%.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още