IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъп на спецслужби до регистър с банкови сметки предвижда проект

Предлага се и в единен фонд да постъпват средства и имущество, конфискувани по дела за изпиране и финансиране на тероризъм

11:56 | 20.10.14 г.
Достъп на спецслужби до регистър с банкови сметки предвижда проект

Електронен достъп до централизиран регистър за наличие на банкови сметки и трезорни касети да имат служители в оперативните служби, НАП, разследващите органи и прокуратурата, пряко ангажирани срещу прането на пари – това се предлага в проект на План за действие към Стратегия срещу изпирането на пари (2011- 2015г.). Проектът на служебния правосъден министър Христо Иванов е публикуван на сайта за обществени консултации.

Преди да се осигури този достъп трябва да бъде изграден и самият централизиран регистър за наличие на банкови сметки и трезорни касети. В проекта се уточнява, че в регистъра няма да има данни за размера на сумите и движението по сметките, а създаването му е в отговор на все по-бързо развиващите се технологии, водещи до прехвърлянето на активи, както и с оглед осигуряване на бърз достъп до информация.

За да се задейства, Планът трябва да бъде одобрен от Министерския съвет. В него са посочени конкретни дейности, необходими за изпълнение на приетата от кабинета Стратегия, отговорните институции за всяка дейност, тяхното финансиране и сроковете за изпълнение.

Предлага се още да бъде създаден Междуведомствен съвет, който да определя приоритетите в противодействието на изпирането на пари и да оценява изпълнението на политиките. Експертна група ще подпомага  работата на  Междуведомствения съвет. 

Предвидено е още в единен фонд да постъпват средства и имущество, конфискувани по дела за пране на пари, финансиране на тероризъм и отнемане на незаконно придобито имущество.

Авторите на проекта предлагат да бъде предвиден механизъм за оценка и мониторинг на средата. С цел по-активно противодействие на международната престъпност в региона се предвижда създаване на мрежа от точки за контакт по противодействие срещу прането на пари между българската прокуратура и Прокуратурите в държави от Балканския и Черноморски регион.

Предвидени са законодателни промени.

Планът е изготвен от експерти на МВР, Прокуратурата, Национална следствена служба, ДАНС, Национална агенция за приходите, Агенция ,,Митници‘‘, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и НПО ,,Рискмонитор".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още