IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончо Барбалов: Приходите в Столична община ще са с 26 млн. лв. повече

Общината е отделила 20 млн. лв. за зимно почистване, съобщи зам.-кметът на София

11:29 | 09.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Очакваните приходи от данъци и такси в Столична община ще бъдат 620 млн. лв., а като цяло бюджетът на София, в сравнение с миналогодишния в частта собствени приходи, е с 26 млн. лева повече, без да се увеличават данъци и такса смет. Това съобщи зам.-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че по-високите приходи идват от по-добра събираемост и от добро развитие в данъка при възмездно придобиване на недвижими имоти.

“През 2016 г. имахме сериозно раздвижване в пазара на недвижими имоти, като за тази година предвиждаме с 14,3 млн. лева повече от този приходоизточник. Очакваме и добър приход от данъка на таксиметровите превози, който се въведе за първи път тази година. Създали сме добра организация и очакваме 100% събираемост, посочи  Барбалов. "Днес ще бъде внесен проектът за бюджет за 2017, за да бъде одобрен от Общинския съвет до края на месеца.”

Зам.-кметът информира, че проектобюджетът на общината в своя окончателен вариант е в размер на 1,265 млрд. лева, като 401 млн. лева е капиталовата програма за 2017 година.

Барбалов обясни, че зимното поддържане не е само въпрос на пари, но и на организация и контрол върху работата на почистващите фирми.

“На този етап не може да се каже дали зимата ще излезе по-скъпа на Столична община, но не очакваме затруднения.

В края на миналата година одобрихме оперативните планове за зимно почистване и предвидените средства са 20 млн. лева. Очаква се те да бъдат достатъчни, за да може да се почисти града. Ако останат средства от почистването през зимата, те се пренасочват за почистване през лятото. Няма загуба на финансов ресурс”, категоричен е зам.-кметът.

Барбалов уточни, че акцентът е върху контрола на почистващите фирми, за да се плати само това, което е извършено от тях. Приоритетно се насочваме към улиците с масов градски транспорт, за да стимулираме хората да се насочват към него.

Той напомни, че през последната година бяха закупени над 110 нови автобуса, метрото се разширява, вземат се и нови трамваи.

Какво ще е европейското финансиране за разширението на метрото и как общината се стреми да стимулира потреблението на обществения транспорт вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още