IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домусчиев: България трябва да разреши добива на шистов газ

Страната ще загуби от спирането на "Южен поток", коментира новият председател на КРИБ

10:33 | 04.12.14 г. 26
Автор - снимка
Създател
Домусчиев: България трябва да разреши добива на шистов газ

Според новия председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев добро решение за страната ни е не само да се активизира дейността по търсене и добив на нефт и газ от местни източници, но и да се разреши добивът на шистов газ. „Това е нещо, което много държави дори и в Европа правят. Полша се откъсна от газовата зависимост точно на база на шистовия газ“, коментира в сутрешния блок на "Нова телевизия" отказа на Русия от проекта "Южен поток" Домусчиев,  който в края на ноември оглави КРИБ. 

България ще загуби от спирането на проекта „Южен поток", смята той. „За съжаление, в случая България е членка на ЕС и трябва да се съобразява с неговите правила“, убеден е Домусчиев. 

„За съжаление, защото смятам, че това е един добър проект за България. Дори и транзитните такси да не са толкова големи, колкото ги обяви Путин, защото смятам, че има грешка в цифрата. Но най-малкото заради диверсификацията. Сега руснаците могат, без някакви значими загуби, да пренасочат преноса на газ към Турция.  А днес България плаща по-скъп газ и от Украйна“, допълни той.

Същевременно предприемачът добави, че съобщението на Путин не е просто блъф и той самият още преди месец и половина е разполагал със сигнали, че Русия обмисля да спре проекта през България, на които тогава не се доверил. „Смятах, че това е само стил на работа – да се пресира отсрещната страна, за да взима по-бързо решение в полза на Русия. Но се оказа, че това не е било блъф, а е било обмислено доста сериозно", добави той.

„Знаете, че Русия има имперско мислене и често подхожда силово. Ние имаме интерес да разговаряме с Брюксел и с руснаците и да търсим решение, за да се защити националният интерес. В момента не виждам как се защитава той", допълни бизнесменът.

Според Домусчиев страната има интерес да разговаря и с Брюксел, и с Русия, за да търси някакъв компромис и решение. „Ние трябва да сме активните в момента и да защитим националния интерес. В момента той не е защитен, щом проектът е спрян, а може и да има санкции за това“, коментира предприемачът визитата на премиера Бойко Борисов в Брюксел, за да преговаря за проекта.

„Ние щяхме да транзитираме газ, да имаме минимална печалба, гарантирана доставка и възможност за договаряне на по-добри цени“, каза още той. 

По отношение на възникналите в последните дни спорове за възможностите за увеличаване на минималната работна заплата председателят на КРИБ заяви, че конфедерацията по принцип няма възражения тя да бъде увеличавана, защото това ще изкара на светло доста фирми, в които  служителите се осигуряват на една сума, а реално получават по-голяма. Единственото условие на КРИБ е с минималната работна заплата да не се обвързват плащания към бюджета, защото това би създало допълнителни тежести за бизнеса. 

Всичко по темата "Южен поток" четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Между другото много неща от "прехода" ни си идват на мястото. Не можех да повярвам на "глупостта" на българите да допуснат най голямата им ***, хората с най нисък морал и липсата на какъвто и да е патриотизъм, неграмотни политически и икономически да ги яхнат и определят съдбата им!??? Ясно за всички беше , че този икономически елит беше назначен /с куфарчетата,/ но не беше ясно защо по тези критерии бе направен избора. Защо УТАЙКАТА!? Отговора е че такива хора са зависими /зависимости дал господ/. По лесно се управляват! Е......сега нещата си идват на място. Вижте и в Украйна каква *** седна на кормилото на държавата! "ЕЛИТ" :)) Хората от чужбина, които стоят зад него не са тайна и не се крият. Същите са напътствали и напътстват и нашия преход. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Е ...очаквано предложение! И тоя е масон 100% ! :))))Манипулират ни по много елементарен но ефективен начин ! Удивително е колко много хора сред българите искрено вярват на това което им се предоставя като анализ на новините. Манипулацията работи така: 1.Тайно създаване на ПРОБЛЕМ като предварително е нарочен виновник за него за пред такива като нас хапльовци:))).2. Реакция. Втълпяването на "проблема" достига истерични нива ...и хората мооооооолят за реакция! 3. Решаване на проблема! "Добрите" на бял кон пристигат. Не искахте шистов газ !?? Бил опасен добива!??? Е ...сега ще ви хареса! Даже сами ще ни ПОМОЛИТЕ! ха ха ха ...Очаквайте и ГМО по нататък. Не се натискайте ..едно по едно за да не ви боли много!Този конфликт в Украйна ще промени много неща в Европа. Начина по който започна УДИВИТЕЛНО напомня започването на Виетнамската война. Тонкински инцидент бе също създаден изкуствено от САЩ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Защо Германия забрани добивът на шистов газ на нейна територия и построи Северн Поток а Свинаров?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Я погледни германия как се бори срещу добива на шистов газ бе Свинаровhttps://***.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 4
StefanL
преди 9 години
абе Домусчиев ти знаеш ли какво става с природата в периметър от 100км където се добива шистов газ ? Всичко умира и се отравя за стотици години напред . Само две места за сондажи ще накрият цялата източна България и ще отровят цялото ни черноморие ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
Чили има много ресурси, а има голям търговски дефицит. http://***.economywatch.com/economic-statistics/Chile/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ при Русия е обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/General_Government_Gross_Debt_Percentage_GDP/ http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ САЩ от 1981та до 1993 дългът им достига от 41,4% до 72,4%, а от 1993та до 2001 от 72,4% до 54,7%, ПРИ КЛИНТЪН, после от 2001 до 2009 година от 54,7% до 89%, при Буш, и от 2009 година до сега от 89% до 109%. При Буш нарастването е с 60%, при Обама е 25%. http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ Въпреки всичко, ДЯСНАТА ПОЛИТИКА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ. И ПОВЕЧЕ ДЪЛГ. http://***.economywatch.com/economic-statistics/Chile/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
От от ТЕЦ AES Марица Изток 1 - 200 млн. лв., От ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 - още 70 млн. лв. Допълнително плаща за ток българските потребители и държава. Двете американски централи - ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, имат сключени с държавата 15-годишни договори ( от 2011 до 2026 г.) за изкупуване на цялата произведена от тях електроенергия. 4-5 милиарда лева или евро, ще ни струва, цените се покачват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
Чили имат много ресурси: https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:BLR:SWE:HUN:DEU:POL:CZE:SVN:CUB:CHL:RUS&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseСамо при държавна икономика и при шериат има нещо за народа. При дясна икономика няма евтини цени и ток. Да не би житото в България да е на родни цени, не, на световни е. Трябва всички да искат 8 евро на час. Няма причина да нямаме доходи като в другите страни. Двама хлебари правят 100 хляба на час. Какво са 100 хляба срещу 2 по 8 евро - 32 лева за груд, 32 стотинки на хляб. Евростат: февруари 2013 година. Българите плащат средно по 0, 076 евро за киловатчас. Малко по-високи са цените в Румъния 0, 0795, и Естония 0, 0771 евро за киловатчас. Според данните на Евростат България попада сред Топ 5 на страните в ЕС, които изнасят електроенергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Булгартабак изпуши в прегръдката на Пеевски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още