IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталните портфейли стимулират ръста на безкешови плащания в България

Средната сума за безконтактно плащане с телефон в нашата страна е 21 лева, докато с карта е 29 лева, показва проучване на Рhyre

14:40 | 04.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Phyre</em></p>

Снимка: Phyre

До преди пет години българинът плащаше най-често с карта за вещи с по-голяма стойност като черна и бяла техника. През миналата година фокусът ясно се измества върху по-малки по стойност ежедневни разплащания, показват наблюденията на експертите от българския дигитален портфейл Рhyre.

Основна причина за по-честа употреба на картови и мобилни разплащания от потребителите е все по-широкото приемане на този вид трансакции от страна на търговците. Според изчисленията на phyre броят на безконтактните ПОС терминали в нашата страна се е увеличил почти двойно от 2015 година насам  и вече надвишава 138 хиляди, a тенденцията е до края на годината всички терминали да приемат безконтактни и мобилни плащания.

Друг фактор, който спомага за значителния ръст на безкешовите трансакции, е бързото навлизане на мобилните плащания в България.

Данните ясно показват, че потребителите, които предпочитат да плащат директно с мобилния си телефон, правят по-малки и чести покупки. За първото тримесечие на 2019 година средната сума за безконтактно плащане с телефон в нашата страна е 21 лева, докато с карта е 29 лева, сочат данните на Рhyre. За сравнение – през 2016 година сме пазарували с карта за средно 33 лева.

Според проучване на Европейската централна банка, бързината е най-важният фактор при избора на метод на разплащане от страна на потребителите.

“Преди няколко години плащахме с карта за продукти и услуги с по-висока стойност, а ежедневните покупки предпочитахме да заплатим в кеш. Днес наблюдаваме ясен обрат на тази тенденция и можем да твърдим, че безкешовите разплащания, дори и за дребни покупки, вече са част от ежедневието на българина. Факторите за това са няколко – трансакциите се извършват все по-бързо и лесно, плащаме по-големи суми без въвеждане на ПИН код, а навлизането на мобилните плащания ускорява допълнително този процес”, споделя Веселин Георгиев, маркетинг директор на Рhyre.

От проучването се разбира, че потребителите на дигитални портфейли правят най-много покупки в петък, което е повлияно от подготовката за пътуване и зареждане на гориво, както и посещенията на ресторанти и заведения с развлекателен характер.

Най-често българите плащат с телефоните си, когато пазаруват в големи хранителни вериги, бензиностанции, заведения за хранене и малки квартални магазини.

Прогнозата за растеж на мобилните плащания през тази година се затвърждава и от очакваното навлизане на Apple Pay в страната ни. Това ще позволи и на притежателите на iOS устройства също да се разплащат безконтактно с телефоните си. Към момента потребителите на дигитални портфейли имат възможността да плащат само с телефони с операционна система Android.

Плащанията с дигитален портфейл позволяват на потребителите лесно да следят разходите си, да контролират парите си и най-вече да спестяват, докато пазаруват. Мобилните устройства ни дават голяма сигурност при пазаруване благодарение на т.нар. double factor authentication, която гарантира, че няма как някой да вземе телефона ни и да плати вместо нас, коментират от Рhyre.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още