IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха окончателно промените за заплатите и таксите на КФН

Промените се правят с цел надзорът върху небанковия сектор да получи пълна финансова обезпеченост и да бъде независим от държавния бюджет

14:20 | 15.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентът прие на второ четене изменения в Закона за Комисията за финансов надзор (КФН), с които се променя редът за определяне на заплатите на председателя и членовете и се регламентират всички такси, които Комисията събира при осъществяване на правомощията си, предаде БТА.

Промените бяха предложени с цел надзорът върху небанковия сектор да получи пълна финансова обезпеченост и да бъде независим от държавния бюджет.  

Възнаграждението на председателя и на другите членове на КФН ще се определя по вътрешни правила за работната заплата, приети от Комисията, като не може да е по-ниско от средното постоянно възнаграждение на членовете на управителните органи в инвестиционните посредници, управляващите дружества, застрахователите, презастрахователите и пенсионноосигурителните дружества, на базата на последната отчетна година и не надвишава възнаграждението на управителя и подуправителите на Българската народна банка (БНБ).

Председателят и другите членове на Комисията могат да получават допълнително възнаграждение за постигнати резултати според вътрешните правила.

До момента основното месечно възнаграждение на председателя на КФН беше 90 на сто от възнаграждението на председателя на Народното събрание, а останалите членове получаваха 90 на сто от възнаграждението на председателя на Комисията.

Предвижда се основните месечни възнаграждения на служителите на КФН да се определят от председателя съгласно вътрешните правила за работната заплата и в рамките на разполагаемите средства по бюджета за съответната година.

С измененията се уточнява къде може да бъде придобит изискваният за членовете на КФН стаж.

С промените се създава приложение в Закона за КФН, в което се регламентират всички такси, които Комисията събира при осъществяване на правомощията си съгласно действащите нормативни актове.

Промените влизат в сила от 1 януари 2018 г. с изключение на текстовете, свързани с таксите за потвърждаване на проспект, които влизат в сила от 1 януари 2021 година.

В момента бюджетът на КФН е част от държавния бюджет, като за 2017 година за надзора са предвидени около 6,5 млн. лв. 

Според критици на проекта две трети от застрахователните брокери в България може да излязат от пазара заради новите такси, необходими за финансовата самостоятелност на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още