IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха на първо четене удължаване на бюджетната процедура

Министерството на финансите ще има срок до 31 март да изготви и получи одобрението на бюджета за тази година

12:08 | 12.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След двучасов дебат депутатите разгледаха и приеха на първо четене законопроекта за удължаване до 31 март на Закона за държавния бюджет за 2021 г. и бюджетите на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО). Осем народни представители участваха в заседанието дистанционно, след като се изолираха след положителния тест за коронавирус на председателя на парламента Никола Минчев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). 

Целта на удължаването е да се даде време на Министерството на финансите (МФ) да подготви проектобюджета за 2022 г., като се очаква план-сметката за тази година да бъде внесена до края на януари.

С промяната на сроковете на практика се удължава действието на всички социални и икономически мерки до края на март. 

По предложение на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ“ (ИТН) срокът за внасяне на предложения между първото и второто четене на предложението ще бъде съкратен на 5 дни - до 17 януари. Предложението беше подкрепено със 121 гласа "за" от 206 гласували депутати.

Очаквано от ГЕРБ отказаха да подкрепят промяната. Според тях удължаването на действието на бюджета за миналата година до третия месец от настоящата не е правилният начин за решаването на кризата. „Не може на 1 януари да нямаш визия каква ще ти бъде приходната част до края на годината. Нашата парламентарна група не може да подкрепи това предложение“, каза бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев. Той предупреди, че от партията, като „конструктивна опозиция“, ще внесат свои предложения между двете четения, които щели да подобрят качествено съдържанието на законопроекта. 

По думите му инфлацията надхвърля значително изискванията на ЕК и на Европейската централна банка. „Като човек, който съм работил близо 40 години във финансовото министерство, никога не съм си позволявал така да раздробявам бюджетния процес. Иначе, ласкаем се, че искате да удължите бюджета, който бе изготвен от правителството на ГЕРБ", каза в заключение Ананиев.

В опит да потуши напрежението Любомир Каримански посочи, че пропуските, които от ГЕРБ визират, могат да намерят място в обсъжданията между първо и второ четене и подчерта, че 2022 г. далеч не е единствената в новата история на България, започнала без приет бюджет.

Каримански припомни още, че в коалиционното споразумение ясно е записано, че през юли ще има нова актуализация.

„Удължаването на срока за действие на бюджета е техническа необходимост. Държавата трябва да продължи да оперира и да посрещне разходите. Няма гласуван бюджет за 2022 заради политичесата обстановка в страната - правителството беше гласувано преди месец, а комисията по бюджет беше сформирана в дните преди коледната ваканция. Необходимо е време за изготвянето на нов бюджет, който да отрази новата политическа реалност, заложеното в коалиционното споразумение и всички социални дейности, които сме предвидили“, каза Каримански.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още