IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите избраха Бойко Атанасов за председател на КФН*

Със 134 гласа депутатите единодушно подкрепиха единствения кандидат за поста

09:51 | 15.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Със 134 гласа депутатите единодушно подкрепиха единствения кандидат за за председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов. Той беше номиниран за поста от партия „Атака“.

Атанасов вече е депозирал оставката си като заместник-председател на КФН, какъвто бе до момента.

От 1 март КФН остана без председател, тъй като Карина Караиванова стана представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Така Караиванова стана вторият високопоставен член на ръководството на КФН, който напуска комисията, след като през август 2018 г. Ралица Агайн, зам.-председател с ресор застраховане, подаде оставка заради скандала около фалиралия кипърски застраховател „Олимпик“.

Атанасов беше изслушан в парламентарната комисия по бюджет и финанси на 13 март 2019 г., където представи визията си за развитие на КФН. Той заяви тогава, че възнамерява да развива КФН като регулаторен орган в шест основни насоки. Основният акцент ще е максимална прозрачност на действията на КФН чрез предоставяне на подробна, точна и навременна информация. Той обеща също така мерки за създаване на риск базиран надзор, намаляване на административната тежест, защита на потребителите, мотивиран екип и оптимизация на работата с обещаваната от години информационна система.


Дълго време Атанасов работи в данъчната администрация - предимно в дирекцията на НАП в София, а после и като изпълнителен директор на НАП. В последно време обаче често е разместван по редица висши постове във финансите. Атанасов оглави НАП по време на служебното правителство на Марин Райков, едва няколко дни преди идването на власт на кабинета на Пламен Орешарски. След това Орешарски го запази на поста, а после Атанасов оцеля на позицията и по време на втория мандат на Бойко Борисов. По време на третия мандат на Борисов Атанасов бе издигнат до зам.-министър на финансите, откъдето впоследствие бе избран за зам.-председател на КФН с ресор "Надзор над инвестиционната дейност". 

*Допълнена към 10.05 часа


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още