IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати одобриха промените за затягане на надзора на свързаните лица с банките

Големите вътрешни експозиции ще се одобряват единодушно от управителния съвет, както и от надзорния съвет и от членовете на съвета на директорите, които не са изпълнителни членове

18:25 | 16.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за кредитните институции, които затягат надзора на свързани лица.

Текстовете са внесени от председателя на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя е припознала като свое предложение на БНБ с цел да избегне дългата процедура, ако законопроектът бъде предложен от Министерството на финансите. Тогава той трябва да бъде одобрен от Министерския съвет преди да влезе в Народното събрание.

Корекциите отразяват и поетите от БНБ ангажименти пред Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, описани в доклада на Програмата за оценка на финансовия сектор (FSAP).

По-конкретно това касае критериите за лицензиране, като целта на промяната е да се въведе допълнително условие за представяне на данни за действителния собственик, на акционери с квалифициран или по-висок дял в дружество, обект на лицензионна процедура.

Според Румен Гечев от БСП е напълно недопустимо подобен текст да се гледа в комисията в отсъствието на управителния съвет на БНБ. По думите му това са „най-скъпоплатените“ чиновници в дърбжавата, които сега си пиели кафето, вместо да са в парламента.

Йордан Цонев от ДПС също обяви, че партията му ще гласува против текстовете, тъй като с така направените предложения се дава възможност на надзора „да прави каквото си поиска, а изисканията към банките са силно завишени без това да е зложено в нито една директива на ЕС“. „Недоумявам как председателят на комисията поема такава отговорност, като внася този законопроект от свое име. Това е напълно бланкетно предложение и ние няма да го подкрепим“, коментира Цонев.

Законопроектът съдържа и разпоредби, които целят да се затегне кредитирането на свързани лица и то да се докладва на БНБ.

Според текстовете само с единодушно решение на управителния съвет на банката се предвижда да бъдат одобрявани големите вътрешни експозиции (над 10%), както и от надзорния съвет и от членовете на съвета на директорите, които на се изпълнителни членове. Според мотивите на законопроекта това ще бъде още един инструмент за ограничаване на риска. Подобна промяна обаче вероятно ще затрудни банките, които са част от международни структури и имат чуждестранни лица в надзора.

Освен това трябва да припомним, че след проверката миналата година БНБ и външните й одитори не откриха нарушения на правилата за кредитиране на свързани лица. Инспектираните експозиции бяха на обща стойност 84 млрд. лв.

Според предложението се разширява обхватът на вътрешните експозиции, като се допълва кръгът на лица, които следва да се считат свързани с банката, предвид влиянието, което могат да окажат върху нейната дейност или върху нейни акционери. Това означава, че с текстовете се прецизира дефиницията за свързани лица. Според предложените промени досегашните ограничения за акционери на банката ще важат и за лица, притежаващи пряко или непряко дялово участие над определен праг. Към списъка със свързани лица роднини като съпрузи, братя, сестри и роднини по права линия до трета степен се прибавят и лица, които са „във фактическо съжителство“.

Добавят се и два нови вида свързаност: "Лица, които упражняват пряко или непряко контрол върху банката, или върху акционери с квалифицирано дялово участие в банката" и "други лица, за които банката е установила икономическа или делова свързаност съгласно индикатори, определени в наредба". На практика от трезорите ще се изисква да изработят механизъм, по който да стигат до "действителния собственик“ на кредитополучателите си.

В законопроекта освен акционерите като свързани с банката се определят и лицата, които притежават непряко квалифицирано участие в банката, лицата, по отношение на които банката или свързани с нея лица притежават квалифициран дял или упражняват контрол, както и всички, които упражняват контрол върху банката или върху нейни акционери с квалифициран дял. Това на практика дава възможност на БНБ да предприема мерки и без формални отношения на собственост.

Освен това регулаторът ще решава как банките да приемат и прилагат вътрешни правила за формиране, наблюдение и докладване на вътрешните експозиции.

Създава се и нов текст, с който банките се задължават да предоставят информация в случаите, когато са им станали известни обстоятелства, които дават основания за наличието на негативно влияние на лицата, които пряко и непряко притежават над 50% от капитала.

Депутатите не можаха да кажат как промените ще се отразят на банките, освен, че ще ги затруднят чисто административно, тъй като такава оценка не е правена. В текстовете е посочено само, че се очакват "някои допълнителни разходи за банките, свързани с разписването на вътрешните правила, както и наличие на известно отчетно бреме поради въвеждането на нова отчетна форма".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Все още депутатите не зачитат, че при наличната грешка при държавното прилагане на парите всяка банка е със съдба на жертва и подсигуряван провал.И при 1000 надзорника на всяка банка да има, банките пак ще са с нарастваща заплаха от банкрут, защото се запазва причината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още