IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деян Василев: Само развит вторичен пазар може да поеме нова вълна лоши заеми

Трябва ли да има държавни колекторски фирми, коментира председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на MoitePari.bg

19:30 | 18.12.20 г.
Деян Василев: Само развит вторичен пазар може да поеме нова вълна лоши заеми

"По-големият въпрос е какво ще стане след изтичането на "кредитната ваканция", тъй като тогава ще видим кои юридически и кои физически лица, поискали отсрочка, са засегнати и в каква степен", уточни той.

Деян Василев посочи, че все още няма информация за просрочените кредити, защото към този момент се докладват от банките само като редовни в Централния кредитен регистър.

„Но можем да бъдем сигурни, че банките внимателно следят и анализират хората и бизнесите от различните сектори", отбеляза експертът.

По информация на Василев поисканата сума за отсрочване е около 9 млрд. лева обща главница, а вноските, които са отсрочвани реално, са само месечните и банковият буфер им позволява да се справят спокойно с тях.

Във връзка с небанковия сектор и фирмите за "бързи заеми" експертът поясни, че за тези дружества, които не са част от дъщерни банкови институции, като например лизинговите, важи изцяло мораториума.

"Останалата част от тези дружества са се възползвали от кратки и еднични отсрочки от месец-два. В края на декември ще излязат статистиките, но традиционно при тях количеството необслужвани кредити е по-голямо, макар и с по-дребни суми", съобщи председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България.

В допълнение към темата за вторичния пазар на необслужвани кредити Деян Василев коментира, че когато частен съдебен изпълнител предлага апартамент за продан, кандидат-купувачите, спечелили търга трябва да платят кешово, редуцирайки изключително ликвидността на този пазар.

"В рамките на механизма на банкови акредитиви по една търговска сделка при купуване на голяма стока от друга държава, за да има доверие, че ще бъде изплатена сумата, банката неотменимо се задължава да плати, ако се изпълнят условията - така се намалява търговският риск. Ако подобен механизъм се въведе в нашето законодателство за публична продан, този пазар ще стане много по-ликвиден, защото ще участват повече платежоспособни страни и банките ще понесат по-малки загуби, и обезпечените апартаменти ще могат да се продават на по-добра стойност", прогнозира председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Василев засегна и темата за Европейската стратегия за разрешаване на проблема с необслужваните заеми, която определи като "предвидливо усилие от страна на Европейската комисия, целящо хармонизиране на пазара за необслужвани кредити и националните законодателствата в този сектор."

"Стратегията съдържа много широка рамка, която цели създаването на Европейски център на данни за необслужвани кредити, предоставящ статистики от отделните държави; реформа в законодателството и други компоненти, необходими за развитието на този пазар, но и е налице и един компонент, който може би не е решение в правилната посока - подкрепа за национални дружества за управление на активи, т.е. държавни колекторски фирми", посочи Деян Василев.

Той сподели своята предпазливост по отношение на европейските практики, заявавайки, че "не трябва на сляпо да се вярва на всичко, което идва от Европа - едни неща функционират във Франция и Германия, други в България".

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още