IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на Столичния електротранспорт достигна 4 млн. лева

Сумата е от началото на 2020 г. и е свързана с кризата с коронавируса

08:26 | 07.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев/БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Дефицитът в бюджета на Столичния електротранспорт от началото на тази година възлиза на 4 милиона лева, коментира председателят на Комисията по транспорт в общинския съвет Карлос Контрера пред БНР.

Причината за този дефицит е липсата на приходи, свързана с по-малкия брой пътници и промените в разписанията, наложени заради пандемията от Covid-19, допълва той.

Според Контрера, за да се справи общественият транспорт в столицата с този дефицит, е необходимо финансиране от държавата или от бюджета на Столична община.

С цел ограничаване разпространението на новия коронавируса, на водачите на градския транспорт им беше забранено да продават билети. Поради това „Столичен автотранспорт“ и „Електротранспорт“ губят приблизително по около половин милион лева месечно.

В момента пътникопотокът със закупени превозни карти се равнява на около 50 на сто спрямо миналата година. По думите на Контрера се наблюдава известно отдръпване на хората от градския транспорт, вероятно с цел предпазване от заразяване, но е възможно да са се увеличили и пътуващите гратис, особено по крайградските линии.

Вероятно ще има ревизия на цялостната икономическа рамка на обществения транспорт за 2020 г., посочва още Контрера пред БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 3 години
Милите... Да ги ожалиш. Нали ЦГМ прибира пачките от зоните? Все ще стигнат да компенсират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още