IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дарените храни може да бъдат освободени от ДДС при механизъм срещу злоупотреби

Финансовият министър Владислав Горанов обсъди въпроса с омбудсмана Мая Манолова

13:25 | 18.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Възможно е даряването на храна от производители към социално слаби да се освободи от ДДС, ако се намери механизъм  срещу злоупотреби. Това каза пред журналисти днес министърът на финансите Владислав Горанов.

Той се срещна във финансовото министерство с омбудсмана Мая Манолова и с представители на организации на производители на храни и тази тема бе обсъдена, съобщи БТА.

"Дарителството е добро нещо, стига да не се засяга системата на ДДС. Със сегашния режим на закона, ако се бракува храна, може да не се начислява ДДС за нея, но ако се дарява - данъкът се начислява. Напълно е възможно да има механизъм за даряване в определен обем", каза Горанов. 

Манолова посочи, че до края на юли ще подготви конкретни предложения, които да позволят освобождаването на дарената храна от ДДС. "Когато каузата е добра, зад нея стоят много организации и има желание, това може да се случи от 2017 година", каза тя.

„Очакваме нарастващи обеми на даряваните храни, сега те са за между 800 хил. и 1 млн. лв. годишно, или между 270 и 300 тона, но бизнесът е готов да дарява храната, която му е в повече. Така дарителството ще се превърне в ежедневие, от което печелят всички“, подчерта Манолова.

"Ако няма злоупотреби, негативният ефект ще е поносим за бюджета. В Закона за храните трябва да се определят бенефициентите, които могат да даряват, за да не се превърне това в скрита търговска дейност", посочи Горанов. Мисля, че има разбиране, за необходимостта да се минимизират потенциалните рискове за фиска, каза още министърът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още